Paradicsomból soha nem elég

2024.07.14. 07:00

A paradicsom valóságos egészségbomba

A paradicsom nemcsak ízletes és sokoldalú, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Cikkünkben összegyűjtöttük a paradicsom legfontosabb egészségügyi hatásait és hoztunk egy ínycsiklandó receptet is.

Farkas Eszter

Gazdag tápanyagokban, antioxidánsokban és bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez és javításához. Az alábbiakban bemutatjuk a paradicsom legfontosabb egészségügyi hatásait.

A paradicsomot könnyű termeszteni és a fogyasztása nagyon egészséges
Fotó: MW

A paradicsom fogyasztása hat a szív- és érrendszer egészségére is

A paradicsom likopin nevű antioxidánsban gazdag, amelynek számos jótékony hatása van a szív- és érrendszerre. Kutatások kimutatták, hogy a likopin segíthet csökkenteni a „rossz” LDL koleszterinszintet és növelheti a „jó” HDL koleszterinszintet, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát. A likopin emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek szintén hozzájárulnak a szív egészségéhez​.

Bőrregeneráló hatású

A paradicsom gazdag C-vitaminban, amely elengedhetetlen a kollagén szintéziséhez és a bőr regenerációjához. A paradicsom rendszeres fogyasztása javíthatja a bőr állapotát, csökkentheti a napégés okozta károkat, és lassíthatja az öregedési folyamatokat. A likopin szintén segít megvédeni a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaitól​.

Javítja az emésztésünket

A paradicsom magas rost- és víztartalma hozzájárulhat az emésztés javításához és a székrekedés megelőzéséhez vagy megszüntetéséhez. A rostok segítik az egészséges bélmozgást, míg a magas víztartalom hozzájárul a megfelelő hidratáltsághoz. A paradicsom rendszeres fogyasztása elősegítheti a bélrendszer egészségét és megakadályozhatja a székrekedést​​.

Cukorbetegség elleni csodafegyver

A paradicsomban található likopin és egyéb antioxidánsok segíthetnek a magas vércukorszintet, a magas trigliceridszintet is csökkenteni. Ezenkívül a paradicsom rostjai segíthetnek szabályozni a vércukorszintet és csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát​.

Mindenki nagy kedvence a paradicsomsaláta

Hozzávalók: 

  • Fél kilogramm paradicsom
  • Két fej lilahagyma
  • Egy bögre víz
  • Egy evőkanál cukor
  • Egy evőkanál ecet
  • Ízlés szerint olívolaj, só és bors

A vízben feloldjuk a cukrot, a sót, az ecetet a borssal, majd a feldarabolt zöldségekhez keverjük az olívaolajjal. Pár órát hagyjuk pihenni hűtőben, hogy összeérjenek az ízek és már fogyaszthatjuk is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában