Itt van a lecsó szezonja

2024.07.21. 08:28

Csak paprika, hagyma, paradicsom kell hozzá

Július közepén már megfizethető áron tudjuk megvenni a paprikát, paradicsomot. Ez a két összetevő szükséges a lecsóhoz, melynek hazánkban így nyáron nagy hagyománya van.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstuck

Végre akciósak a lecsó hozzávalói

A paprika kilója nem csak a piacokon, az üzletekben is immár akciós, vagyis 400-500 forint közötti áron kínálják kilóját. Eljött tehát a lecsó szezonja.

A lecsó valószínűleg a vidéki gazdák egyszerű, de tápláló ételéből alakult folyamatosan, amelyet az idényzöldségek bősége inspirált. Az idők folyamán a lecsó a magyar konyha ikonikus fogásává vált, amelyet az évszázadok során számtalan változatban készítettek el.

A hagyományos lecsó

A lecsó alapvető hozzávalói közé tartozik a hagyma, a paprika és a paradicsom. Az alaprecept szerint a hagymát apróra vágják, és egy kis zsíron vagy olajon megdinsztelik, amihez pirospaprikát tesznek. Ezután hozzáadják a felkarikázott paprikát, és lassan párolják, míg meg nem puhul. A paradicsomot szintén felaprítják, majd hozzáadják a paprikás-hagymás alaphoz, és együtt főzik, amíg az ízek összeérnek.

Variációk, hagyományokra építve

Az alaprecept mellett számos variációja létezik a lecsónak, amelyek regionális és családi hagyományok alapján alakul. Egyesek kolbásszal, szalonnával, sonkával vagy virslivel gazdagítják az ételt, míg mások tojással vagy rizzsel egészítik ki. Vannak, akik csípős paprikát is használnak, hogy pikánsabbá tegyék a fogást, míg mások gombával vagy cukkinivel variálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában