Környezetvédelem

2024.07.10. 07:00

Fillérekért adja a használt bútorokat a MOHU

Kevesen gondolnák, de Magyarországon a legolcsóbban a hulladékkezelőtől lehet bútorhoz jutni. Fillérekért adja a használt bútorokat a MOHU: bárki vehet konyhabútort, ágyat tízezer forintért, kanapét ötezerért.

Mauthner Ilona

Ha fillérekért szeretnénk vásárolni bútorokat érdemes felkeresni a két fővárosi üzletet (Képünk illusztráció)

Forrás: Sutterstock

Fotó: Sutterstock

Az egykoron FKF-ként ismert, ma már MOHU Budapest Zrt. néven futó fővárosi kukáscég külön üzletet is fenntart a használt cikkeknek, ahol fillérekért lehet hozzájutni a bútorokhoz.

Ha fillérekért szeretnénk vásárolni bútorokat érdemes felkeresni a két fővárosi üzletet
Ha fillérekért szeretnénk vásárolni bútorokat érdemes felkeresni a két fővárosi üzletet (Képünk illusztráció)
Fotó: Sutterstock / Forrás: Sutterstock

Fillérekért lehet bútorokhoz jutni

A lakosság díjmentesen adhatja le felesleges, de még használható tárgyait, a vállalat pedig csak tárolási díjat számol fel értük. Így a könyvek és kisebb konyhai cikkek 100 forintért, székek és kisebb bútorok 1000 forintért, míg a nagyobb bútorok, például ágyak és szekrények 5000-7000 forintért vihetők el, a franciaágyak, ülőgarnitúrák, konyhabútorok pedig 10 ezerért. Mint kiderült, bár 2022 óta a bútorok jelentősen megdrágultak a hazai boltokban, a használtcikk-üzletben nem történt áremelés.

Két év leforgása alatt rettentően megdrágultak a bútorok Magyarországon: a Központi Statisztikai Hivatal által figyelt termékcsoportok között megtalálható a sarok ülőgarnitúra, a konyhaszekrény, és az étkezőasztal is. Mint kiderült, 2022 májusához képest idénre az étkezőasztal majdnem 28,5 százalékot drágult, a konyhaszekrény 18,1 százalékkal kerül többe, mint két évvel ezelőtt májusban, az ülőgarnitúráért pedig 14,7 százalékkal kell többet fizetni.

A vállalat két központot üzemeltet

Az egyik a XV. kerület Károlyi Sándor utca 166. szám alatt, a másik a XVIII. kerületben, a Besence utca 1/A szám alatt található.
Ez a rendszer nem csak azoknak jó, akik olcsón szeretnének különféle használati tárgyakat venni, de azoknak is, akik nem akarják kidobni a már nem használt dolgaikat, mert amúgy még tökéletesen funkcionálnak. A létesítményekbe a lakosság díjmentesen hozhatja be a számukra már felesleges, de az eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltő, használható állapotban lévő - nem hálózati árammal működő - tárgyaikat, például babafelszerelést, játékot, sporteszközt, bútort, könyvet, konyhafelszerelést, lakberendezési tárgyat, szerszámokat, lemezeket, DVD-t.

A hálózati árammal működő eszközök leadására érintésvédelmi okokból nincs lehetőség (törpefeszültséggel, vagy elemmel működő eszközök leadhatók).

Újrahasználati célú lemondó szándék

A már említett két fővárosi központokat magyarországi lakosok vehetik igénybe, lakcímkártya bemutatása mellett. A személyes adatok a rendszerben rögzítésre kerülnek, az átadó lakos nyilatkozik a behozott tárgy tekintetében az újrahasználati célú lemondó szándékáról. A regisztrációt, illetve a leadott tárggyal kapcsolatos adminisztrációt követően minden behozott tárgyról átvételi elismervényt adnak.

A beszállításkor ezeket az ott dolgozó munkatársaink szemrevételezéssel ellenőrzik. Azon tárgyak, amelyek nem alkalmasak eredeti rendeltetésük szerinti, vagy más funkcióban történő használatra (töröttek, hiányosak), azokat anyaguk szerint elkülönítve, lomhulladékként lehet elhelyezni a hulladékudvarban a mindenkori hulladékudvari átvétel feltételei szerint

A bútorokat hamar elkapkodják 

A Központokban a MOHU Budapest csak raktározza az újrahasználatra átvett tárgyakat. Ezekért felszámolnak egy úgynevezett raktározási díjat - ezt kell kifizetnie annak, aki valamit el szeretne vinni -, amely a tárgyak méretének függvényében változik. Bruttó tárolási díjtételek (mérettől függően): 100 forint a díja például: könyv, CD, DVD, apró konyhacikk, kisebb plüss játékok, 300 forint: gyerekjáték, közepes táska, dekoráció, társasjáték, kisebb váza, 500 forint: táska, kisebb sportszer, 1000 forint: szék, kisbútor, éjjeliszekrény, 3000 forint: asztal, szekrény, egyes kanapék, fotelek, ágyak, 5000 forint: egyszemélyes ágy, kanapé, 7000 forint: használati lakberendezés (egyes ágyak, szekrények), 10000 forint:. komplett ülőgarnitúra, konyhai bútorsor, nappali bútorsor, franciaágy.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában