Statisztika a jellemző betegségekről

2024.07.27. 07:00

Immunrendszeri bajok sújtják leginkább a fiatalokat

A Tolna vármegyei fiatalok körében a vér, a vérképző szervek és az immunrendszer betegségei a leggyakoribbak, tízezer főből ezernegyvenhárom esetet jegyeztek fel 2023-ban. Az immunrendszeri betegségek mellett az atópiás ekcéma, valamint az endokrin, táplálkozási és anyagcsere-betegségek is jelentős számú fiatalt érintenek.

Brunner Mónika

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kutatásában ismertette a 2023-ban Tolna vármegyében történt  leggyakoribb gyermek- és fiatalkori betegségek, betegségcsoportok tízezer főre jutó esetszámait. Az immunrendszeri betegségek sújtják leginkább a fiatalokat, a nullától a tizennyolc éves korig korosztályt. 

immunrendszeri megbetegedések
fiatalok
A vér, a vérképző szervek, az immunrendszeri megbetegedések sújták leginkább a Tolna vármegyei fiatalságot, a nullától tizennyolc éves korosztályt. A fiatalok többségét azonban nem érintik a betegségek, és önfeledten tudnak nyaralni a nyári szünetben 
Forrás: MW

Immunrendszeri betegségek sújtják őket 

A KSH adatai alapján a vér, a vérképző szervek és az immunrendszeri betegségekkel van a legtöbb gondjuk a Tolna vármegyei fiataloknak, tízezer főből ezernegyvenhárom esetet jegyeztek fel 2023-ban. Ugyanezen időszakban az atópiás ekcéma tízezer fiatal közül ezerhuszonhat esetben bukkant fel, az endokrin, táplálkozási és anyagcsere-betegségek vizsgálata során tízezer főből ezeröt esetet jegyeztek. 

Asztma és viselkedészavarok

Kilencszázhetvenkilenc Tolna vármegyei fiatalt érintő asztmás esetet regisztráltak a múlt évben. A további problémákat tekintve  ötszázhetven mentális és viselkedészavar, háromszáznegyvenhárom deformáló hátgerinc-elváltozás és háromszázhuszonnégyen kancsalság és fénytörési rendellenesség esetet tártak fel 2023-ban. A háziorvosi morbiditási adatok szerint a gyermekek egészségi állapota – a felnőttekéhez hasonlóan – szintén az Alföldön és a Dél-Dunántúlon volt a legkedvezőtlenebb.

A fiatal fiúkat több betegség érte

A KSH adatai szerint országosan általában a fiúkat jellemezte több regisztrált betegség, ez az érték összességben hat százalékponttal haladta meg a lányokét. A felszívódási zavarok, az ízületi gyulladások és a vashiányos anémia betegségei esetében volt a legjelentősebb a lányok relatív érintettsége. A mentális és viselkedészavarok, az asztma, valamint a magas vérnyomás viszont a fiúkat sújtotta nagyobb mértékben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában