Nincs pardon: kánikulában is kell kenyeret sütni

2024.07.21. 07:00

Vízzel hűtik le a cserepet az ácsok, hogy meg tudják fogni

Az élet a kánikulában sem áll le. Vannak, akik jól megérdemelt szabadságukat töltik ezekben a napokban – vízpartokon, hegyek között –, mások viszont dolgoznak, esetenként az adott forróságnál is forróbb körülmények között.

Wessely Gábor

Közel a Naphoz! A pilóták után az ácsok következnek a Naphoz legközelebb dolgozók toplistáján. Ha nagy a forróság, nem könnyű az életük. Próbálják úgy szervezni a munkát, hogy délelőtt az épületek nyugati – árnyékos – felén tevékenykedjenek, délután meg a túlsó oldalon. Ám ez nem mindig oldható meg.

Ácsok dolgoznak egy tolnai ház tetőszerkezetén (A szerző fotója)

– Az ácsok a hideget nehezebben tűrik, mint a meleget – tájékoztat Tornóczky István vállalkozó. – Dolgozni kell, ezt tudomásul vesszük, és megoldjuk a nehézségeket. Vizezve hűtjük a cserepet és a fémlemezt is, ha már úgy átforrósodik, hogy nem lehet megfogni. A folyadékbevitelre is figyelünk, a segédmunkás egyik feladata, hogy az állványon lévőknek feldobja vagy felvigye a vizet, ha kérik.

Péknek lenni sem leányálom, amikor a kinti, utcai hőmérők negyven fokot mutatnak. A kemencék mellett ennél jóval több van. Bár a műszak hajnalban kezdődik és a legtöbb helyen dél körül véget ér, amikor – a jelenlegi hőhullám során – még csak a harmincas tartományban mozognak az értékek.

Jakab Róbert rakja a kemencébe a kenyereket
Fotó: Nagyváradi Krisztina

– Kenyérre mindig szükség van, akármilyen is az idő – mondja Nagyváradi Krisztina pékségvezető. – A dolgozók ezt tudják, probléma nélkül végzik a feladatukat. Italautomatákat helyeztünk el az üzemben, a folyadékutánpótlás megoldott. Ha valakinek mégis van valami gondja, átmehet a szomszédos, klimatizált cukrászüzembe egy kicsit felfrissülni.

Forróságban és forró anyaggal dolgoznak az útépítők, felújítók, aszfaltozók is. A rájuk vonatkozó előírások lényegi elemei – a Magyar Közút kommunikációs osztályától kapott tájékoztatás szerint – a következők.

„Hőség idején szakembereinknek biztosítjuk az árnyékban, hűvös helyen töltendő pihenőidőt óránként legalább öt, de legfeljebb tízperces időtartamban, továbbá hőségriadó ideje alatt a munkavállalóknak legalább 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet vagy ásványvizet juttatunk, ... Az újabb típusú munkagépeink, útellenőri és brigádszállító autóink már klímával felszereltek.”

Az extrém meleg, a meteorológiai előrejelzés szerint még jó ideig kitart.

Balesetveszély

A paksi munkavédelmi szakmérnök, Pfeffer József felhívja a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkavédelmi Irányítási Főosztályának kiadványára, mely a napokban jelent meg, és a melegben végzett munka veszélyeivel foglalkozik. Kitér egyebek mellett a napszúrás, a hőguta megelőzésének módjára, illetve kezelésének részleteire. Hangsúlyozza a pihenőidő és a folyadékbevitel fontosságát, továbbá, hogy a hőség hatására bekövetkező élettani változások (pl. figyelmetlenség, reakcióidő növekedése, fáradékonyság, izzadó kéz) növelik a munkahelyi balesetek kockázatát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában