Falba rágott járat

21 órája

Egerek a ház falában – aranyosak, de nem örülünk nekik

Mióta világ a világ, egerek és emberek kölcsönösen bosszantják egymást. A fürge, hosszú bajszú folyamatosan rág mindent, amit apró fogai elbírnak. Még a magánházak költséges homlokzati hőszigetelését sem kímélik. Mit lehet itt tenni?

Teol.hu

A magánházban élők ősszel rendre tapasztalhatják, hogy a hideg elől téli szállást kereső rágcsálók – leginkább egerek, de gyakran cickányok is –, behúzódnak a lakóházba.

Egerek a ház falában. Cukik a mókás kis állatok, mégsem őszinte a mosolyunk, ha nálunk jelennek meg
Fotó: Shutterstock

Rág belül...

Hiába az óvatos ajtónyitogatás, mint tudjuk, a kisegér minden lyukba belefér: titkos járataikon végül bejutnak valahogy a kamrába; garázson, kazánházon át a lakótérbe. A megelőzésnél az ultrahangos riasztók bizonyulnak hatékonynak. Ha már bejutott, az egércsapda kihelyezése ajánlott, amit csalogató dióval, kolbásszal, sajttal díszíthetünk föl.

…és rág kívül

A kisebbik baj, ha a házban rág. A nagyobbik, ha mégsem jut be a házba, hanem befészkel a homlokzati szigetelésbe, és ősztől tavaszig járatokat kialakítva rágja, rágja a hőszigetelő polisztirol táblákat. Amit az ember drága pénzért felragasztatott, azt az egér – ingyen – lerágja: a fehér polisztirol golyócskák apró kaparászásokkal kísérve hullanak, hullanak a falból.

Mit lehet ilyenkor tenni azon kívül, hogy hónapokon át nézzük a kitartó „hóesést”? Ha már befészkeltek, hiába tömködjük tele a szigetelőből kiharapott lyukakat patkányméreggel, a kiporciózott „falatokat” legfeljebb elhordja a fészkéhez, de nem pusztul el.
Inkább előzzük meg a bajt! Hasznos lehet a réseket, a tavaly kirágott nyílásokat purhabbal alaposan befújni, majd hőszigetelő ragasztóréteggel bekenni.

Vonzó körülmények

A kemény telek, a tartós fagyok kiválóan kordában tartják az egerek és egyéb rágcsálók populációját; egyetlen probléma ezzel, hogy évek óta nem láttunk hazánkban tartós mínuszokat, legalább mínusz 15 Celsius-fokot, ami eltart vagy két hétig. Sajnos nemcsak a szürke kisegér okoz jelentős károkat, hanem a patkány, a pocok és a közönséges háziegér közeli rokona, a cickány is. Főleg ott keresnek maguknak téli menedéket, ahol még van állattartás: falusi udvarokban, ólak körül, ott a takarmányból nincs hiány.

De a városi portákat is látogatják, főleg, ahol szárnyasokat nevelnek. Az aprójószágok mellett a kint tartott díszmadarak, például a papagájok élelme is vonzó számukra. Így a belvárosban is találkozni velük. Persze nemcsak a takarmányra mennek, a csatornákon keresztül gyakorlatilag bárhová eljuthatnak, ahol élelmet szimatolnak.

Fertőtlenítős tisztítás

Olykor a patkány is túléli a neki gyártott mérget, amire csak csemegeként tekint. Aki látott, ne adj’ isten fogott már meg patkányt, tudja, hogy vészhelyzetben még az embert is megtámadja, ha úgy adódik. Alapos fertőtlenítés indokolt utána; ugyanez igaz az egérre, mivel mindenütt otthagyott nyoma számos betegséget hordozhat.

Egér ellen ne feledjük el a legrégibb, egyben legjobb módszert: szerezzünk be néhány macskát, de falusit, amelyik még ismeri az egér ízét, mert a városi, elkényeztetett cicák aligha fanyalodnak rá a mozgékony egérhúsra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában