Az állatorvos válaszol

4 órája

El lehet-e kerülni a fertőző betegségeket?

A fertőző betegségek azok, amelyeket valamilyen fertőző ágens – közvetve vagy közvetlenül – okoz, és amelyek állatról állatra, emberről emberre, állatról emberre és fordítva is terjedhetnek.

Teol.hu

A kép illusztráció.

Embernél az egyik leggyakoribb és ezért a legismertebb az influenza, amely viszonylag rövid időn belül elterjed a népességben, és az emberek jelentős részét megbetegíti. Régebben ezt – bár akkor is voltak veszélyei a gyenge immunrendszerű, elsősorban krónikus betegségekben szenvedő emberekre – egy szokványos kórként fogtuk fel, de a Covid-járvány óta szinte rettegett betegséggé lépett elő, tájékoztatott dr. Jakab Ferenc, a Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Fertőző betegségek

Járványügyi intézkedésekkel ugyan lassítani lehet a terjedését, de illúzió azt gondolni, hogy az ilyen vírusokkal való fertőződést el lehet kerülni. Jó hír, hogy a betegség átvészelése után a szervezet ellenálló lesz azzal a típusú vírussal és részben a hasonlókkal szemben is, tette hozzá. 

– Ennek fényében könnyebben érthetővé válik, hogy az állatok esetében is ugyanúgy érvényesek ezek a biológiai törvényszerűségek, és a szervezet által többé-kevésbé könnyen leküzdhető fertőzésektől felesleges rettegni. Vannak azonban életveszélyes betegségek is, mint például a kutyák parvovírusos gyomor-bélgyulladása. Ennek, bár az átvészelése egy életre szóló védettséget idéz elő, mégse alapozhatunk erre, mert jelentős a halálozási arány, ezért fontos az ilyen betegségeket védőoltással megelőzni – hangsúlyozta dr. Jakab Ferenc. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában