foglalkoztatás

2018.08.21. 15:30

Dolgoznának, de nem teljes munkaidőben

TN

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Kormány 2017-től lehetővé tette nyugdíjas szövetkezetek alakítását, egy friss döntés szerint pedig 2019-től nagyon nagy adókedvezménnyel fogja támogatni a nyugdíj melletti foglalkoztatást. A cél a magyarországi munkaerőhiány enyhítése. Magyarországon jelenleg mintegy 2,5 millió nyugdíjas van, akik közül nagyjából kétmillióan kapnak öregségi nyugdíjat. Arról viszont keveset tudni, hogy ezzel a lehetőséggel mennyire kívánnak élni a nyugdíjasok. Ezért a GKI Zrt. 2018 júniusában ezer fős, életkorra, nemre, iskolai végzettségre és lakóhelyre reprezentatív lakossági felmérést készített, melyben a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések is szerepeltek.

Ennek megfelelően az ezerfős mintából kétszázötven fő volt valamilyen nyugdíjas. Ez a kétszázötven fős minta csak korlátozottan alkalmas következtetések levonására, a fő tendenciák jelzésére azonban igen. A felmérés szerint a nyugdíjasok nyolcvan százaléka egyáltalán nem vállalna el semmilyen kiegészítő jövedelemszerző tevékenységet. Tizenegy százalékuk részmunkaidős állásban helyezkedne el szívesen, öt százalékuk kötetlen munkaidőben, két százalékuk távmunkában, és szintén két százalékuk tudná elképzelni magát teljes munkaidőben. Más oldalról viszont mintegy félmillió nyugdíjas valamilyen formában törekszik a munkavállalásra, ebből negyedmillió részmunkaidőben, ötvenezer teljes munkaidőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában