Jó kilátások

2024.06.29. 09:30

Rekord bevételt produkáltak a szekszárdi vállalkozások

Rengeteg pénzt, a tervezettnél 925 millió forinttal többet fizettek be tavaly a szekszárdi cégek a város költségvetésbe iparűzési adóként. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások sokkal több bevételre tettek szert az év során, mint amivel előzetesen számoltak a városházán. Az iparűzési adót az önkormányzatok jellemzően a működésükre fordítják, ha viszont a mostani tendencia folyatódik, könnyen lehet, hogy a jövőben ebből a bevételből futja majd városi fejlesztésekre is.

Bencze Péter

Illusztráció

Fotó: Makovics Kornél

Érdekes beszámoló hangzott el a napokban, a Máté Péter vezette Pénzügyi Bizottság ülésén: A tolnai vármegyeszékhely tavalyi évi adóbevételeit részletező összegzés alapján egyértelműen látszik: hatalmas forgalmat bonyolítottak tavaly a városnak iparűzési adót fizető vállalkozások.

A városházán a tavalyi költségvetés összeállításakor a szakemberek úgy számoltak, nagyjából 2 milliárd 812 millió forint bevétele lesz az önkormányzatnak a cégektől érkező iparűzési adóbevételből 2023 végére. Csakhogy, ennél jóval – nagyjából 925 millió forinttal – többet utaltak, összesen mintegy 3 milliárd 737 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy a városban működő vállalkozások a vártnál jóval nagyobb forgalmat bonyolítottak.

Több mint 1,2 milliárd forinttal nőtt egy év alatt az önkormányzat iparűzési adóbevétele Szekszárdon.
Több mint 1,2 milliárd forinttal nőtt egy év alatt az önkormányzat iparűzési adóbevétele Szekszárdon.
Forrás: szekszard.hu

Öt éves rekordon az iparűzési adó bevétel

A tolnai vármegyeszékhelyen 2023-ban 4354 vállalkozás működött. A fentebb közölt diagram alapján egyértelműen látszik, hogy a tavalyi év az elmúlt öt éves időszak toronymagasan legjobb esztendeje volt a szekszárdi vállalkozások számára. A most nyilvánosságra hozott önkormányzati beszámolóban a szakemberek is erről írtak. Amint fogalmaztak:

A HIPA bevétel csökkenő tendenciája, ami 2019-től volt tapasztalható 2022-ben megfordult és 2023-ban meghaladta a koronavírus világ-járvány előtti szintet, a bevétel növekedése összességében jó kilátásokat vetít előre.

Vagyis, a tavalyi adóbefizetésekből az látszik, hogy a Szekszárdon működő vállalkozások többsége mostanra kilábalt a 2019-óta tartó nehézségekből. A koronavírus miatt elrendelt korlátozások és a fogyasztás drasztikus visszaesése öt évvel ezelőtt komoly kihívás elé állította a cégeket. A brüsszeli pénzek elapadása, majd a háború nyomán kitört gazdasági válság pedig újabb mélyütést vitt be a gazdasági szereplőknek. 

A rossz széria viszont tavaly már megfordulni látszott, és az előrejelzések alapján, idén is folytatódik majd a gazdaság erősödése.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!