Szélsőséges időjárás

2024.06.25. 14:00

Meggyből kevesebb termett az idén is

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható. Az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek.

Mauthner Ilona

Az idei gyümölcsszezon nem tekinthető átlagosnak, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a szokásosnál három héttel hamarabb indult a vegetáció. A meggy virágzása március végére gyakorlatilag országszerte lezajlott. A március 19-20-án érkező fagyok még virágbimbós állapotban érték a meggyet, jelentős károkat csak kevés ültetvényben okoztak, de így is kihatással lehettek a virágok termékenyülő képességére. 

Rányomta az időjárás a nyomát a meggyre

A helyenként robbanásszerűen, máshol vontatottan zajló virágzás időszakában szokatlanul meleg volt, emiatt a bibék hamar beszáradtak. Így – még ha megfelelő intenzitással jártak is a méhek és megtörtént a beporzás – a megtermékenyülés elmaradt, ami rányomta bélyegét az idei terméskilátásokra. A virágzás vége felé vagy befejeződése után röviddel beköszöntött egy másfél hetes, erősebb lehűlési hullám alacsony hőmérsékletekkel, borult, fényszegény időjárással, ami nem kedvezett a terméskötődésnek. 

Kostyál Előd mutatja az idei megy termést Bátaszék határában lévő ültetvényén Fotó: Mártonfai Dénes
Kostyál Előd mutatja az idei megy termést Bátaszék határában lévő ültetvényén
(Fotó: Mártonfai Dénes)

Akadozik a meggy betakarítása

Várdomb és Bátaszék között van több hektár meggyese Kostyál Elődnek és családjának. Már hetek óta szedik a meggyet.

– Tavasszal nagyon sok virág volt a fákon, majd a lehűlésnek és a tavaszi szárazságnak köszönhetően sok kis termést eldobott a fa – mondta a fiatal termelő. Május végén a monília okozott gondot. Most pedig a gyakori eső, hiszen szedjük a gyümölcsöt a fáról, de számolnunk kell azzal, mikor ered el az eső. Fennáll annak is a veszélye, hogy megreped a gyümölcs. Így akadozik a betakarítás – mondta Kostyál Előd.

Bár a termés heterogenitása miatt nehéz pontosan megbecsülni az idei mennyiségeket, a piaci szereplők várakozásai szerint 50-57 ezer tonna közötti meggytermés várható. Ez gyakorlatilag megegyezik az előző évi szinttel, ami szintén gyenge volt. 

A konzervipar vásárol a legtöbbet

A hazai meggytermés jelentős részét a konzervipar hasznosítja, a hűtő- és konzervipari szezon a szokásosnál korábban, már június elején megkezdődött. A meggy rázása a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskunban indult, a korai szezonkezdet miatt idén korábban is zárul. A minőséggel nincs probléma, a májusi eső kedvezett a gyümölcsméret alakulásának. A cseresznyelégy viszont már május első felében, közepén megjelent, így a szokásosnál sokkal hamarabb kellett védekezni a nagyobb károkozás elkerüléséhez. A hazai meggy jelentős része exportpiacokra kerül. A kivitel 25 százaléka a friss meggy, 70 százaléka befőtt, 5 százaléka fagyasztott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában