Szekszárdi Törvényszék

2 órája

Elítélték a férfit, aki megpróbálta kirabolni a kocsolai vegyesboltot

A vádlott nem jelent meg a tárgyaláson, de ez sem volt akadálya az ítélethirdetésnek. A Szekszárdi Törvényszéken csütörtökön tárgyalták másodfokon a kocsolai boltrablás ügyét.

Révészné Hanol Erzsébet

A vádlott távollétében hirdetett ítélet a másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a kocsolai boltrablás ügyében. Mint ismert, idén február február 3-án kísérelt meg rablást egy 31 éves dalmandi férfi egy kocsolai vegyesboltban. Ahogy az a vádiratban olvasható, anyagi nehézségei miatt döntött úgy, hogy a nála lévő gáz-riasztópisztoly segítségével az üzletből pénzt szerez.

A vádlott nem jelent meg a kocsolai boltrablás ügyében tartott tárgyaláson
A vádlott nem jelent meg a kocsolai boltrablás ügyében tartott tárgyaláson
Fotó: Mártonfai Dénes

Uzsorásokra hivatkozva tartott magánál gáz-riasztópisztolyt

A kabátja alatt viselt pulóver kapucniját a fejére húzta, az arcát a sáljával részben eltakarta, és 15 óra 16 perckor megjelent a boltban, ahol az eladótól egy üveg bort és egy szatyrot kért. Amikor a nő a háta mögötti polctól visszafordulva az árut a pultra tette és megkérdezte a férfitól, hogy kér-e még valamit, a vádlott úgy felelt, hogy „a napi bevételt, a papírpénzt”. Eközben a nadrágjának jobb oldali zsebéből elővette a fegyvert, és a sértett felé irányította. A vegyesbolt kasszájában ekkor mintegy százezer forintnyi papírpénz volt. Amikor a nő nem mutatott ijedtséget és a gyanúsított követelésének nem tett eleget, sőt, közölte, hogy „ne szórakozz öcsi, rendőr a tulajdonos és van kamera is”, a vádlott zavartan visszatette a pisztolyt a zsebébe és kijelentette, hogy az csak egy öngyújtó és távozott a helyszínről.

A vádlott ügyvédje az elsőfokon eljáró Dombóvári Járásbíróság részbeni megalapozatlan bizonyítási eljárására hivatkozva az ítélet hatályon kívül helyezését és az eljárás újbóli lefolytatását indítványozta. Többek között arról beszélt, hogy a gáz-riasztópisztoly azért vette magához a vádlott, mert uzsorások tartották félelemben, velük szemben akarta megvédeni magát. Ám létszámfölényük miatt nem használta a fegyvert, így kényszer, fenyegetés hatására követte el a bűncselekményt.

Perbeszédében az ügyész azt hangsúlyozta, hogy a járásbíróság teljes körűen folytatta le a bizonyítási eljárást, feltárta és kellően értékelte a bizonyítékokat. Az pedig, hogy a rablás kísérleti szakban maradt, csak az eladó lélekjelenlétének köszönhető. Emellett az ügyészség álláspontja szerint azzal, hogy a vádlott egyezséget kínált, magát akarta menteni, konkrétumok nem hangzottak el, és az elsőfokon kiszabott ítélet így is méltányos. Hozzátette, a vádlott felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a rablási kísérletet, így a büntetés szükséges a vádlottal szemben és a társadalom érdekében.

Helyben hagyták az első fokú ítéletet

A Szekszárdi Törvényszék bírói tanácsa elutasította a védő indítványát, és helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, miszerint rablás bűntettének kísérlete miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetést és 3 év közügyektől eltiltást szabtak ki. Az ítélet jogerős.

Portálunk korábban megszólaltatta a kocsolai vegyesbolt tulajdonosát, aki méltatta alkalmazottja határozottságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában