Állati ügyek

2 órája

Medve nem jön a Gemencbe

Népszerű célpont lett hazánk a kóbor vadállatok számára. Nemrég medve bukkant fel egyik északi vármegyénkben, új életteret keresnek a fiatal egyedek. A Gemenc nem tartozik a mackók célterületei közé.

Szeri Árpád

Medve kóborol Magyarországon! Legalábbis Komárom-Esztergom vármegyében, Bajót környékén. Itt többen is látni vélték ezt a barna bundás dörmögőt. Kell-e tartanunk attól, hogy ez a vadállat – tekintettel kiterjedt erdőségeinkre – netalán felbukkan vármegyénkben, esetleg a Gemencben? Erről kérdeztünk két helyi szaktekintélyt.

Medve
Medve nincs és nem is várható a Gemencben, viszont veszélyes állatként ott van a vaddisznó
Fotó: Makovics  Kornél

Hiányoznak az életfeltételek

– Természetesen jómagam is értesültem erről a hírről, mármint a medve felbukkanásáról – mondta el lapunknak Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vezérigazgató-helyettese. – Ez a jelenség egyébként nem számít nálunk újdonságnak, a Börzsönyben, a Bükkben, a Mátrában és a Zemplénben ugyancsak előfordult már medveészlelés. Suba Imre, a Szlovák Vadászkamara ügyvezető igazgatója, elismert medve szakértő, jó barátom. Többször is hivatkozott arra, hogy nagyon nagy a felvidéki medvelétszám. A fiatal egyedek arra kényszerülnek, hogy új életteret keressenek és ezért tévednek át hozzánk, Magyarországra.

Fodermayer Vilmos teljes bizonyossággal jelentette ki: nem kell tartanunk attól, hogy ez a vadállat megjelenik a Gemencben. Ennek egyszerű oka van.

– A medve a hegyvidékek állatfaja, évezredek óta ilyen terepen él, nem pedig a Duna hullámterében – mutatott rá. – Ezen a tájékon egyszerűen nem állnának rendelkezésére a számára szükséges életfeltételek. Tehát kizárt, hogy éppen ide, a Gemencbe, Tolna vármegyébe vándorolna.

Medve a bokrok között

Tóth István Zsolt nyugalmazott természetvédelmi őr saját példájával is igazolta a fenti állítást. Aktív időszakában bejárta a Duna-Dráva Nemzeti Park minden zegét-zugát, így a gemenci erdőt is, de medvének híre-hamvát sem találta. A legveszedelmesebb vad, amivel összetalálkozott, a vaddisznó volt. 

– Az elszaporodott medvék új helyet keresnek magunknak – adta közre meglátását a Komárom-Esztergom vármegyei esetről. – Manapság már az ember jelenléte sem zavarja őket túlságosan, hiszen intelligens állatok lévén megtanulták, hogy a településeken akár kellő mennyiségű táplálékhoz is juthatnak. Azért azt senkinek sem tanácsolnám, hogy egy okostelefonos fotó céljából közel merészkedjen egy szabadon kószáló medvéhez. Ez az állat nem a rajzfilmek kedves mackója, hanem veszélyes vadállat.

Végezetül hadd tegyük hozzá, hogy medve észlelés után kutatva áttekintettük a korabeli vármegyei sajtót. Egyetlen esetben volt példa szabadon kóborló medvére, de ez az állat nem valahonnan a Kárpátokból tévedt ide. A valóság prózai, egy cirkuszból szökött meg Gyönkön, és ott befészkelte magát a tér bokrai közé.  Egy tál mézzel azonban visszacsalogatták a ketrecébe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában