Kábelszakadás

2024.07.11. 13:51

Áramszünet Pakson: közel fél napig tartott a javítás

Nem voltak könnyű helyzetben a Pakson élők az elmúlt órákban: szerda éjjel, nem sokkal tíz óra után a város több utcájában tapasztaltak áramszünetet. A problémát hosszú, megfeszített munkával sikerült orvosolniuk az áramszolgáltató szakembereinek. Az áramszünet felszámolása több mint tíz órán át tartott.

Bencze Péter

Éjjel tíz óra után érkeztek az első hozzászólások az egyik paksi Facebook csoportba, amik arról számoltak be: áramszünet van a városban. Akkor úgy tűnt, a város több részét is érinti az áramszünet és meglepő módon még a késő éjszaka írt bejegyezésekből is az látszott: hiába dolgoztak már órák óta a szolgáltató szakemberei a probléma elhárításán, a gond olyan mértékű volt, hogy több időre volt szükség a megoldásához.

Egész éjszaka dolgoztak az áramszünet elhárításán a szakemberek.
Egész éjszaka dolgoztak az áramszünet elhárításán a szakemberek.
Forrás: MW archívum

Két elszakadt kábel volt az áramszünet oka

Portálunk megkereste a városban az áramszolgáltatásért felelős céget, hogy megtudjuk, mi történt pontosan. Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője azt közölte, hogy az áramszünetet kettős kábelhiba, tehát a város két különböző részén – de közel azonos időben – bekövetkező meghibásodás okozta.

Az első szakadás éjjel tíz óra után az Óváros egyes utcáiban, a Dózsa György úton és vonzáskörzetében okozott áramszünetet. Háromnegyed tizenegy előtt pedig a Tolnai utca vonalát és az Újvárosi lakótelep egy részét, a Kishegyi út és Kurcsatov utca által bezárt területet érintette a meghibásodás. A hibát zárlati túlfeszültség okozta.

A hibahelyek bemérését, feltárását az éjszaka folyamán azonnal megkezdték az E.ON szakemberei. Mivel azt látták, hogy a javítás hosszabb időt vesz igénybe, azt a döntés hozták, hogy egy ideiglenes, új áramellátási vonalat építenek ki az éjszaka folyamán. A cél az volt, hogy az áramellátás mielőbb, a reggeli óráktól újra biztosítható legyen az érintett területen.

Ehhez egy speciális középfeszültségű, úgynevezett provizor kábelt szállítottak a helyszínre. Ezt egy darus segítségével leemelték, majd több órás munkával beépítették. Ezzel a megoldással reggel 8:00 órakor az érintett paksi lakosok jelentős részénél, majd 8:42-kor valamennyi érintettnél helyreállt az áramszolgáltatás.

Az E.ON szakértői jelenleg is a helyszínen vannak és a teljes helyreállításon dolgoznak, de az áramellátás ez idő alatt is folyamatos.

Kedden minden korábbinál több áramot fogyasztottunk

Közben a MAVIR Zrt. azt közölte, hogy kedden este 19:45 és 20:00 közötti időszakban megdőlt az idei nyári rendszerterhelés 6760 MW csúcsértékkel. Ez az érték 398 MW-tal nagyobb, mint az előzőleg, 2024. június 21-én pénteken regisztrált 6362 MW-os terhelés.

Ráadásul azt is kiemelték, hogy a lakosság által telepített napelemeknek köszönhetően az úgynevezett háztartási méretű kiserőművek száma az elmúlt években drasztikusan növekedett. Ezek teljesítménye azonban a MAVIR méréseiben nem szerepel, hiszen nem csatlakoznak közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra, de ha így lenne, akkor a nappali időszakban feltehetően több száz MW nagyságú pluszt jelentenének.

A szakértők szerint egyáltalán nem kizárt, hogy – mivel az időjárási előrejelzések szerint a hőség még napokig kitart –, a hét folyamán további csúcsdöntés is várható.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában