Érik a szőlő

2024.07.27. 15:30

Lisztharmat és peronoszpóra: nincs új tünet a szőlőn

Az elmúlt héten egyszer esett némi csapadék a Szekszárdi borvidéken. A legjellemzőbb a 4 milliméter körüli mennyiség volt, ami a talaj felső, 2 centis rétegét nedvesítette át egy napra. Egyedül Bátaszék környékén esett 18-22 milliméter, jég nélkül. Ez az eső a borvidék vízhiányát nem oldotta meg, viszont lisztharmat és peronoszpóra már nem támad.

Mauthner Ilona

A meleg és a magas UV sugárzás a betegségeket teljesen visszaszorította. Lisztharmat és peronoszpóra sem észlelhető új tünetekkel a tőkéken. Az elkövetkező időszakban lehet lazítani a védelmen. 

Lisztharmat és peronoszpóra okozta az idén a legtöbb gondot a szőlőben
Lisztharmat és peronoszpóra okozta az idén a legtöbb gondot a szőlőben. Fotó: illusztráció / Forrás: MW

Lisztharmat és peronoszpóra nem támad

Kontakt készítmények használata javasolt, hosszabb permetezési fordulókkal. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okozhatnak ilyen tüneteket. A meleg időjárás fokozza a tünetek erősségét.

Az időjárási előrejelzések szerint az elkövetkező 2-3 hétben csak 30 fokot meghaladó maximum hőmérsékletű napok lesznek, komolyabb eső nélkül, tehát tartósan marad ez az időjárási helyzet, a mostani kilátások szerint – tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

A melegben a bogyók gyorsan színesednek

A szőlő közben gyorsan halad előre az érésben. A meleg miatt a bogyók színesedése fokozott. Az érett csemegeszőlőknél a fogyasztás során érezni a nagyon édes ízt, a magas cukortartalmat és a csökkent savtartalmat. A fehér csemegeszőlők közül több már megérett, fogyasztható. A kékfrankoson sok a zsendülő, színesedő bogyó. A kék csemegeszőlőkön (például cardinal) már az egész fürt beszínesedett. Az érettebb fürtrészek már fogyaszthatók.

Molyok, levélatkák, kabócák a károsítók

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás tünetei egyre több helyen látszanak a borvidék ültetvényeiben. A tünetes tőkék mielőbbi eltávolítása indokolt. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

A levélatkák szívogatásának nyomai sok helyen látszanak a leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

Az amerikai szőlőkabóca ellen védekezni kell

Az amerikai szőlőkabóca károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca. Az imágók megjelentek az ültetvényekben. Az ültetvényekben megfigyelhető fejlődési fokozatok: L5-ös fokozatú. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok és imágók észlelésének adatai, amely alapján a védekezések ütemezhetők. A rendszer megtalálható: https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!