Vállalt kötelezettségek

2024.09.15. 18:13

A földszerzést követően ezt ellenőrzi a kormányhivatal

Adják, veszik a földjeiket a gazdák és a befektetők. A kormányhivatal viszont a földszerzést követően vizsgálhatja, hogy a tulajdonjogot vagy használati jogot szerző fél betartotta-e a szerzéshez vállalt kötelezettségeket vagy a törvényben előírt meghatározott célú földhasználattól, tevékenységtől tartósan eltért.

Mauthner Ilona

A földvásárlásoknál a vállalásoktól nem lehet eltérni, ezt kevesen tudják. Mint hogy azt sem, hogy mit ellenőrizhet a kormányhivatal a földszerzést követően.

Földszerzést követően számos kötelezettséget be kell tartania az új tulajdonosnak
Földszerzést követően számos kötelezettséget be kell tartania az új tulajdonosnak
Fotó: Illusztráció / Forrás: Forrás: MW

Földszerzést követően a föld használatát másnak nem engedi át

A vevőnek azt is vállalnia kell, hogy a föld használatát másnak nem engedi át. Aki bármely okból megszünteti a földműves státuszát, azzal szemben hatósági eljárás indul.

Ez alól azonban értelemszerűen lesz egy kivétel: aki gazdaságátadási szerződést köt, annak ugyan megszűnik a földműves státusza, de mentesül a hatósági szankció alól.

Öko, vetőmag, állattartó vagy kertészet

Aki ezekre az elővásárlási vagy előhaszonbérleti ranghelyekre hivatkozik, annak további kötelezettségei vannak a földszerzést követően. Ilyen például az az eset, amikor valaki ökogazdálkodásra hivatkozva szerzett földet, annak 10 évig kell ilyen tevékenységet végeznie a területen.

Ha a fentiekben bemutatott esetekben nem tartják be az előírásokat, és a hatóság emiatt bírságot szab ki az új tulajdonossal vagy új földhasználóval szemben, akkor a továbbiakban újabb földet sem adásvétellel, sem haszonbérlettel 5 évig nem szerezhet.

Lényeges, hogy a hatóság először csak felszólítással él, és csak ennek elmulasztása esetén következik be a fenti szankció – áll a MAGOSZ tájékoztatójában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában