Itt van az ősz, itt van újra...

2 órája

Hétfőtől már befűthetünk, lehűl az idő

Lényeges időjárásváltozást hoz a hétvége, beköszönt az ősz. A nappali hőmérséklet 17 fok körül lesz, az éjszakai 8-9 fok körül alakul. A távhőszolgálat is felkészült a fűtési szezonra a vármegye városaiban. Hétfőtől már befűthetünk, ha lehűl az idő.

Mauthner Ilona

Úgy tűnik, a vénasszonyok nyara idén nem bánik bőkezűen a magasabb hőmérsékletekkel, e hét végén ősziesre fordul az időjárás. Hétfőtől már fűthetünk a panellakásokban is, a szolgáltatók felkészültek arra, hogy a szokottnál korábban kezdődhet a szezon.

Hétfőtől már befűthetünk, a szolgáltató felkészült, mondta Csukle Tibor ügyvezető igazgató
Hétfőtől már befűthetünk, a szolgáltató felkészült, mondta Csukle Tibor ügyvezető igazgató
Forrás: Beküldött fotó

Hétfőtől már befűthetünk, a szolgáltatók felkészültek

Általában október közepe az az időszak, amikor a panellakásokban elkezdődik a fűtés, idén azonban úgy tűnik, ezt a szabályt nem tartja be az időjárás. Ha az átlaghőmérséklet 12 fok alá süllyed, akkor külön kérés nélkül is beindítják a szolgáltatást – mondta Csukle Tibor, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója. Addig azonban a fűtés akkor indul meg az adott lakótömbben, amikor azt a közös képviselő kéri. Szekszárdon 5600 lakásban biztosítják a meleget.

A szokásos felújításokkal, renoválásokkal elkészültek, mondta Csukle Tibor. A déli fűtőműnél lévő kéményfelújítás lassabb a vártnál, ehhez ugyanis hitelt kellene felvenni – 150 millió forintot – ehhez azonban engedély kell, amiről novemberben döntenek. De nem ezen múlik a fűtés, tette hozzá az igazgató.

– Kisebb felújítások voltak az elmúlt hónapokban, elkészült a kazánház a Kadarka utcában, távvezeték cserék is voltak, hőközpontokat újítottak fel, távvezeték szakaszoló cseréjét is elvégezték, bár a nyári hőség miatt ez a munka sem volt könnyű. Vannak tartozásaik is a lakóknak, amit igyekszünk beszedni, van néhány ügy, mely végrehajtási szakaszban van – mondta Csukle Tibor.

Előnyös megállapodást kötöttek az E.ON-nal

Még a nyáron beszámoltunk róla, hogy a Távhőszolgáltató Kft. megállapodást kötött az E.ON-nal, amely szerint ez a nagy cég hőenergiát ad a fűtőműnek. Mégpedig, ha az új beruházás befejeződik, három forrásból is. Egyik – amelyik már elkészült – a három villanykazán, ezek négy megawatt elektromos árammal melegítik a vizet. Vélhetően akkor működnek leggazdaságosabban, ha a rengeteg napelem több energiát termel, mint amennyire a fogyasztóknak éppen szüksége lenne, és itt vízmelegítésre el tudják használni a fölös áramot.

Az új beruházásnak egyik előnye, hogy a Távhőszolgáltató Kft. olcsóbban kapja a hőenergiát az E.ON-tól, mint amennyibe kerülne, ha azt saját kazánjaiban termelné meg. Az pedig további haszon, mégpedig mindenkinek, hogy nem kell elégetni annyi gázt, mikor az égéskor széndioxid keletkezik, így nem kell kifizetni akkora összeget az egyre emelkedő CO2 kvóta miatt. 

Bonyhádon, Dombóváron is készen állnak a lakások fűtésére

Bonyhádon, a Fűtőmű Szolgáltató Kft.-nél is készen állnak arra, ha kérik a lakók, beindítják a fűtést, mondta Kiss Lajos igazgató. Itt 850 lakást fűtenek és emellett óvodákat, iskolákat, bölcsődét, uszodát és intézmények épületeit. 

Bonyhádon is kénytelen a szolgáltató ügyvédi felszólításokkal, végrehajtásokkal élni, hogy a pénzéhez jusson, de csökkent azok aránya, akik elmaradtak a befizetésekkel, tette hozzá az igazgató.

Dombóváron a Veolia Energia Magyarország Zrt. szolgáltatja a meleget, Hevesi Róbert igazgató megerősítette, ha írásban kéri a közös képviselő a fűtés megindítását, akkor meleg lesz a lakásokban. Az elmúlt hetekben, amikor a kánikulát hirtelen lehűlés követte, egy-két lépcsőházban már kérésre fűtöttek, tette hozzá.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában