kábítószer-keresés

2018.09.09. 16:00

Terepen és versenyen is bizonyított a páros

Misi és Zizi jó párost alkotnak, ez derült ki nemrég a II. Nemzetközi Szolgálati Kutyás Versenyen, Baktalórántházán, ahol az előkelő hatodik helyen végeztek drogkereső kategóriában, tizenhét induló közül. Pedig nem is olyan régóta vannak a pályán és dolgoznak együtt.

Hargitai Éva

Fotó: A szerző felvétele

Deák Mihály főtörzsőrmester rövid kitérő után 2011 augusztusában lett rendőr. Úgy fogalmazott, akkor jött meg az „isteni sugallat”. Fejér megyében kezdte, három hónappal ezelőttig ott is dolgozott járőrként, majd körzeti megbízottként. Bevallása szerint gyermekkora óta „kutyás”, hobbija és hivatása szerencsés találkozása, hogy két évvel ezelőtt kutyás rendőr lett. Elsőként Rick, az általános képesítésű rendőr eb – fajtáját tekintve német juhászkutya – került hozzá, aki már a körzeti megbízotti munka ellátása során is nagy segítséget jelentett. Később lehetőséget kapott rá, hogy második kutyát is felvegyen, így került hozzá Zizi. A német-belga juhászkutya mix leányzó nem véletlenül kapta a nevét: volt egy időszak, amikor kétséges volt, hogy rendőrkutya szeretne lenni. Aztán, akárcsak vezetője, ő is megkapta az „isteni sugallatot”, és végül sikeresen vette az akadályokat.

A rendőrkutyákat és a kutyavezetőket Dunakeszin képzik ki, együtt. Mihály Rickkel is elvégezte a szükséges tanfolyamot, majd Zizivel is részt vett a négyhónapos bentlakásos kábítószer-kereső szaktanfolyamon. Mint elmondta, a kutyás képzésben összesen hét fő szakterületet különítenek el. Az általános képzés során olyan készségeket erősítenek a kutyában, amelyeknek például egy körzeti megbízott mellett vehetik jó hasznát. Ilyen a nyomkövetés. A kábítószer-kereső ebeket pedig hatféle drog szagának felismerésére, illetve a vezetővel való közös munkára tanítják meg.

Mindennek azonban előfeltételei is vannak: jó kell hogy legyen a kutya idegrendszere, egészségügyileg is meg kell felelnie, valamint erősnek kell lennie az ösztöneinek. A zsákmányszerző vágy foka határozza meg, hogy annyira akarja a játékát, hogy azért hajlandó legyen olyan helyzetekben is dolgozni, amelyek a számára esetleg kényelmetlenek.

A négyhónapos tanfolyam végén kapnak egy minősítést, amelyet minden évben meg kell újítaniuk. Kábítószer-kereső kutyák esetében minden minősítést kéthetes továbbképzés előz meg. Ezzel azonban nincs vége, hiszen a négylábúak készségeit szinten kell tartani, minden nap foglalkozni kell velük. A jutalmazás módszerével dolgoznak, a kutya tulajdonképpen a játékáért dolgozik. Zizinek és Ricknek is a labda a mindene... meg persze Mihály. Most, hogy a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság állományába kerültek, mindkét eb a szekszárdi telephelyen „lakik”. Szomszédaik is vannak, hiszen a megyénél összesen négy kutyavezető dolgozik.

Felvetődik az emberben a kérdés, hogy mennyire válik érzelmi alapúvá a munkakapcsolat négylábú és ember között. A főtörzsőrmester válasza szerint nagyon, hiszen az lesz csak kutyás rendőr, aki eleve szereti az ebeket, ráadásul a munkanapjaik nagy részét együtt töltik. Éppen ezért nem is kérdés, hogy ha egyszer majd nyugdíjba vonulnak a bundások, akkor vezetőjükkel maradnak. Ez azonban feltehetően még sokára lesz, hiszen három és fél, illetve három évesek. Nyugdíj korhatár egyébként nincs, egészségi állapottól, fajtától és terheléstől is függ, hogy mikor vesznek ki az állományból egy négylábút. Jó esetben tíz éves korig is teljesíthet szolgálatot egy kutya.

A csomagátvizsgálás ment a legjobban

Tolna megyében két kábítószer-kereső kutya teljesít szolgálatot. Egy „házi próbán” döntötték el, hogy ki képviseli majd a megyét a nemzetközi megmérettetésen. Zizi pillanatnyi teljesítménye bizonyult jobbnak, így ők mentek Baktalórántházára. A három versenynapon csomagot, vasúti kocsit és tantermet kellett átvizsgálniuk a versenyzőknek, továbbá egy fegyelmező és egy ügyességi feladatot is végre kellett hajtaniuk. Zizi az első számban, a csomagátvizsgálásban volt a legjobb, itt szerezték a legtöbb pontot. Ugyanakkor nem csak a versenyen, hanem a megyében, éles bevetésen is bizonyítottak már.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában