vádirat

2019.01.29. 14:00

Mások erdejéből vágták ki és lopták el a fát

Két rendbeli, kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, valamint három rendbeli szabálysértési értékre ugyancsak üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat egy 16 éves fiú és egy 20 éves férfi ellen a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

Mindkét vádlott Tamásiban lakik és a bűncselekményeket társtettesként követték el, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádlottak azért mentek 2017 novemberében Tamásiban az egyik utca végén található erdős területre, hogy engedély nélküli fakivágással és a fa értékesítésével rendszeres jövedelemre tegyenek szert.

December 19-ig legalább négy alkalommal vágtak ki fákat négy helyrajzi szám alatt szereplő ingatlanról.

Az idősebb vádlott saját motoros fűrészét használta, a fiú pedig összehordta és kupacokba rendezte a fát, majd néhány nap múlva el is adták azt, amelyről a vevők nem tudták, hogy bűncselekményből származik. A négy sértett földterületéről egyenként 9 és 55 ezer forint közötti értékben vágtak ki fát. Emellett egy olyan területről is termeltek ki és tulajdonítottak el akácot, amely a magyar állam tulajdonában áll, ebben az esetben körülbelül 77 ezer forintnyi kárt okoztak.

A sértettek közül többen is – így például a magyar állam sértetti képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet – bejelentették a nyomozás során, hogy kérik a káruk megtérítését. A fiatalkorú vádlott büntetlen előéletű, fiatal felnőtt társa azonban már állt bíróság előtt.

Ezért az utóbbi vádlottal szemben az ügyészség elzárás büntetést, míg társával szemben próbára bocsátás intézkedést és ennek idejére pártfogó felügyelet alkalmazását, valamint a sértettek kártérítési igényeinek elbírálását szorgalmazza a Tamási Járásbíróságnál.

A pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében az ügyészség indítványozta továbbá, hogy a bíróság külön magatartási szabályként kötelezze a fiatalkorú vádlottat arra, hogy a próbaidő alatt a képességeinek megfelelő eredménnyel, igazolatlan hiányzások nélkül folytassa középiskolai tanulmányait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában