Tűzesetek

2022.07.08. 14:30

A hulladék égetése minden esetben tilos!

Belterületeken az önkormányzat által kijelölt időpontokban lehet zöldhulladékot égetni, a háztartási hulladékok égetése minden esetben tilos.

TEOL

Sűrű, szürkés-feketés füst gomolygott az udvarból ahol gaz, avar és hulladék égett. Fotó: TN

Avar, gaz és szemét égett mintegy száz négyzetméter területen csütörtök délután egy Petőfi utcai ház udvarán Decsen. A tűzhöz a szekszárdi tűzoltók vonultak, akik két vízsugár és kézi szerszámok segítségével oltották el a lángokat – tájékoztatott Köves Péter. 

Fotó: TMKI

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (TMKI) szóvivője felhívta a figyelmet, a háztartási hulladék égetése minden esetben tilos. Kiemelte, belterületen kizárólag zöldhulladék égetése engedélyezett, azonban az önkormányzat által kijelölt időpontokban lehet megtenni.

Fotó: TMKI

Köves Péter azt is elmondta, hogy az idén eddig összesen százhuszonhét esetben vonultak szabadtéri tüzekhez a Tolna megyei tűzoltók. A lángok közel hetvennégy hektár területen pusztítottak, ez mintegy százöt focipálya területével egyezik meg.

Mint azt megírtuk július 2-től az egész ország területén tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Erről itt olvashat bővebben!

Szabad a kerti grillsütő használata, a szalonnasütés és bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet.

Az általános égetési szabályokról röviden:

– nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
– gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok – készenlétben tartásáról;
– az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.
– Erdő kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon azonban tilos a tűzgyújtás tűzgyújtási tilalom időszakában.

A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, rosszabb esetben szándékosság következménye, ezért az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában