kapcsolatot építenének

2018.05.28. 16:32

A kínai cég Paksról látná el Európát

Vida Tünde

Kínában tárgyaltak a paksi városvezetők, Szabó Péter polgármester és Bana János alpolgármester. Gazdasági alapokon nyugvó kapcsolatot szeretnének kiépíteni, de találtak kapcsolódási pontokat sport és kultúra terén is Liaochengben, ahonnan egy éve érkezett a megkeresés egy testvérvárosi kapcsolat kiépítésére. A kínai út első állomása nem ez a Peking közeli hatmilliós város, hanem egy orosz határ menti település volt, ahol egy Oroszországgal éves szinten több- milliárdos forint nagyságrendű forgalmat lebonyolító webkereskedő cégnél jártak. A cég Paksról szeretné ellátni különféle termékekkel Európát. – Egy automatizált, alacsony munkaerőigényű bázis lenne, vázolta Bana János. Hozzátette, alapvetően olyan vállalkozások letelepedésének elősegítése a cél, amelyeknek nem nagy a munkaerőigénye. Ellenben a város iparűzési adóbevétele emelkedhetne és megszűnne az e téren tapasztalható egy lábon állás.

A paksi delegáció ezek után Liaochengbe utazott, a városvezetéssel tárgyalt és körülbelül húsz céget tekintett meg, amelyek között volt textiliparban érdekelt, üvegszál- gyártással foglalkozó és gépgyártó vállalkozás is. – A kereskedelmi kapcsolatot komolyan gondolják – hangsúlyozta Bana János, emlékeztetve arra, hogy egy előzetes szándéknyilatkozatot már aláírtak Liaocheng vezetésével, amikor azok Pakson jártak. Hozzátette, a gazdasági mellett kulturális és sport területen is találtak kapcsolódási pontokat. A vizek városaként emlegetett Liaochengben rengeteg a folyó és a tó, a sárkányhajózás nagyon népszerű, a sportágban országos bajnokok, kajak-kenu viszont nincs, de érdekli őket. Az alpolgármester véleménye szerint van létjogosultsága a kapcsolatnak, ami nem konkurenciát jelent a helyi vállalkozásoknak, hanem lehetőséget, mert „nemcsak hozni akarnak, hanem vinni is”. Nyitottak a magyar termékek iránt, hajlandóságot mutatnak közös vállalatok létrehozására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában