önkormányzat

2018.10.14. 11:30

Értékei révén Grábóc fénylő ékköve lehet majd a térségnek

Grábóc valóban kistelepülés, ezt támasztja alá az is, hogy mindössze száznyolcvannyolcan lakják. A létszám az elmúlt évtizedben gyakorlatilag állandósult, azaz legalább a település fogyását sikerült elkerülni. Sőt, már gyermekszületésekről is szól a helyi krónika. Ez azért jelentős fegyvertény, mert akadnak a környéken olyan nagyobb községek, melyek éveken át hiába szerettek volna keresztelőket tartani.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Komoly felszívó hatással bíró munkahelyeket azonban hiába keresnénk a kis faluban. Néhány helyi alkalmazottja van ugyan egy-két idetelepült vállalkozásnak vagy a polgármesteri hivatalnak, de ez csepp a tengerben.

Takács László polgármester úgy fogalmazott, hogy a grábóciak ott dolgoznak, ahol tudnak.

A környező nagyobb községekben, azután a közeli városokban, sőt, Nyugat-Európában is találkozhatunk a munkahelyeken serénykedő grábóciakkal. Cikón rendelkeznek „munkahellyel” a grábóci óvodások és iskolások, a gyermekeket tanítási napokon különbusz szállítja a közeli helységbe, majd hozza őket vissza délutánonként.

A 2012-es konszolidáció óta Grábóc kiegyensúlyozott pénzügyi kondíciót mondhat magáénak. A korábbi adósság megszűnt, hitelre pedig egyszerűen nincs szüksége az önkormányzatnak. Az éves költségvetés összege huszonötmillió forint.

Takács László Fotó: Makovics Kornél

A rendelkezésre álló keretet a nyertes pályázatok gyarapítják. Utóbbiból származó pénzből jutott nemrég a játszótér kialakítására és a kultúrház felújítására, mindkettő a település közkedvelt és látogatott helyszíne. A tizenhárommilliós többletforrásnak és a mintegy ötmilliós önerőnek köszönhetően az utak, gyalogjárdák jó állapotúak, illetve a közelgő felújításnak köszönhetően azokká válnak. Az autósok is kátyúktól, repedésektől mentes közúton érkezhetnek a településre. További faluszépítést tesz lehetővé az a mintegy négymillió forintot ígérő leader pályázat, melynek megnyerésére ugyancsak van esély. Ez a pénz ugyancsak az utakba, járdákba, terekbe fog „beépülni”.

Az első világháborús emlékmű és a kálvária keresztek renoválása szintén megtörtént, ezek újabb színes ecsetvonásokat adtak az összképhez. Mindemellett a község rendelkezik megfellebbezett, jelenleg „alvó” pályázattal is, mely akár kedvező eredményt is hozhat. Nem kizárt tehát, hogy a jövőben tovább gyarapodik az a helyi krónika, mely a faluszépítés újabb állomásait gyűjti csokorba.

Grábócon az ivóvíz minden gond nélkül fogyasztható, de azért a vas– és mangán tartalom miatt némi „frissítés” nem ártana. Ez akkor valósulna meg, ha Grábóc rá tudna csatlakozni a dél-tolnai vízbázisra. Már csak egy pályázati sikerre lenne szükség, ez az ügy nem reménytelen.

– Miben kellene előrelépni?

A kérdésre a válasz egyértelmű – jegyezte meg Takács László. – Grábócon nincs szennyvízhálózat, ez több szempontból is gondot okoz. Egyrészt fennáll a környezet károsításának veszélye, másrészt anyagi szempontból is többletkiadást jelent.

Egyszerű matematika: az emésztőgödör szippantása mindent összeadva sokkal drágább, mint a hálózati elvezetés. Tartós gondot jelent, hogy a szennyvízelvezető rendszer kialakítása rengeteg pénzbe kerül, Grábócnak ezen törekvésében nincs kivel – azaz néhány környező településsel – társulnia, megcélozható pályázat pedig nincs ebben a kategóriában. Jóllehet a rendszer kiépítése gyarapodást hozhatna a település számára, nemcsak vagyonban, hanem lélekszámban is.

– Ami Szekszárdnak manapság Szálka, az Bonyhádnak holnap Grábóc lehetne – vázolta fel a fejlődés egyik lehetséges, horderejében kiteljesedő irányát a polgármester. Ezért is sajnálatos, hogy ebben az ügyben egyelőre nem látszik a fény az alagút végén...

– Ugyancsak felmerült, legalábbis az utóbbi időben, a vezetékes gáz bekötése. Korábban erre nem volt igény – mondta a polgármester –, de mióta a fa ára többször is emelkedett, egyre többen érdeklődnek a gázfűtés iránt. Technikai szempontból mindenesetre nincs semmi olyasmi, ami különösebben akadályozná a kivitelezést.

A fenti tényezők egyenként és együttesen is azt bizonyítják, hogy egy kistelepülés is rendelkezhet olyan tartalékokkal, melyek – némi külső segítséggel – nemcsak a megmaradást biztosítják, de a megújulás esélyét is. Grábócnak éppen az az előnye, ami időnként a hátrányának tűnik: ez a község ugyan kiesik a főútvonalak nagy forgalmából, ipari létesítmények sem települtek ide, viszont így megmaradtak azok az egyedi értékek, melyek Grábócot a Völgység egyik ékkövévé avatják.

Rendezvények színesítik az életet

Az elmúlt két évben nem kevesebb, mint huszonkét különböző rendezvény színesítette a település mindennapjait. – Anyák napi műsor, batyus bál, elszármazottak találkozója, farsangi mulatság, fegyverbemutató, festménytárlat, gyermeknap, halloween, idősek világnapja, író-olvasó találkozó, Mikulás ünnep, gyermekjátszó, nőnap, szőtteskiállítás, úti beszámoló, veteránautó-kiállítás és vándorszínész fellépése – sorolt fel közülük jó párat Takács László. Ezek közül a legnagyobb népszerűségnek kétségkívül az elszármazottak találkozója örvend. Legutóbb tavaly jöttek össze Grábócon a községhez kötődő lokálpatrióták mintegy százan. A kultúrház fogadta a vendégeket, akik természetesen körbe is néztek egykori lakhelyükön, felfedezve gyermek- és ifjúkoruk színtereit. A tervek szerint a község ötévenként ad otthont ilyen találkozónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában