Szentmisén megáldották az újborokat

2023.11.12. 15:40

Új elnököt, nagymestert választott az Alisca Borrend

Méltóképpen ünnepelték a borászok az újbort Szekszárdon, szombaton este. Elsőként a Béla téri katolikus templomban, a szentmise keretében megáldották az újborokat, majd a PTE szekszárdi karának éttermében folytatódott a szakmai munka.

Mauthner Ilona

Szekszárdon, a Béla téri katolikus templomban szentmise keretében megáldották az újborokat.

Fotó: Makovics Kornél

Ferenc Vilmos, a rendezvény főszervezője elmondta, a borünnepet megelőzően, az elmúlt napokban tartotta közgyűlését az idén 35 éves Alisca Borrend. A közgyűlésen módosították az alapszabályt és új vezetőséget is választottak. Az addigi elnök és nagymester, Módos Ernő lemondott tisztségéről, így helyette is választani kellett új vezetőt. Létrehozták többek között a pénzügyi és ellenőrző bizottságot is.

A borrend új elnöke, nagymestere, Ferenc Vilmos lett, aki két évre vállalta el ezt a feladatot. Ferenc Vilmos eddig is sokat tett a hazai és a megyei borászati kultúráért.
A szombati ünnepségen vehették át az Alisca Borrend alapító tagjai a díszoklevelet, ez nyolc személyt érintett, sajnos az alapítók közül többen már nem lehetettek ott a 35 éves évfordulót ünneplő megemlékezésen, rájuk néma felállással emlékeztek a megjelentek.

Az ünnepség díszvendége volt az Európai Borlovagrend Budapesti Legációja, így közel harminc borász érkezett az ország több városából is.

A borünnepen borkóstolót is tartottak, az Év Borászai közül Vesztergombi Ferenc, Dúzsi Tamás és Mészáros Pál friss borait kóstolhatták meg a jelenlévők. Így egy Irsai Olivért, királyleánykát, egy rosét és a Marci nevű vörösborokból álló házasítást. A finom borokhoz természetesen libacomb volt a menü, párolt káposztával, burgonyával és finom desszerttel. A jó hangulatot fokozta a Szekszárdi Gitárkvartet műsora.

Idén 35 éves az Alisca Borrend

Az Alisca Borrend, mely a szekszárdi borvidéket reprezentálja, az országban tizenegyedikként megalakult magyar borrend. Szekszárdon a patinás vármegyeháza borozójában alapították, 1988. február 24-én. Az alapítók egy része még ma is fontos tisztséget tölt be a szervezetben.

Az Aliscavin Borászati Közös Vállalat támogatásával jött létre a borrend és tömöríti a lokálpatrióta szőlőtermelő és borkedvelő szekszárdi polgárokat. Egyik alapító tagja Dr. Töttős Gábor – a Borrend krónikása az Alisca Borrend mellett a magyar borrendek "költője", krónikása is. Alkotásai sok borrend legendáját színesítik.

A borrend megalakulásakor a cél az volt, hogy minél többet szeretne a borbarát nagyközönség elé tárni a szekszárdi borvidékről. Ezért féltőn óvják hagyományaikat. A történelmi borvidék minél szélesebb körben való megismertetésére, valamint az elméleti és gyakorlati borkultúra ápolására és fejlesztésére, az itt termett borok bemutatására és minőségük védelmére esküdtek. A bor és a művészetek kapcsolatának erősítése, feltárása is céljuk a szekszárdi hagyományokhoz híven. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában