Teol.hu videó

2024.05.09. 11:30

Vegyes érzésekkel jöttek ki a történelem érettségiről a diákok (videó)

Felkészülten érkeztek a bonyhádi petőfisek a történelem érettségire szerdán. A végzős diákokat és az iskola igazgatóját kérdeztük a feladatsorral kapcsolatban.

Farkas Eszter

Felkészülten érkeztek a bonyhádi petőfisek a történelem érettségire

Fotó: Makovics Kornél

Szerda reggel a történelem írásbeli érettséginek láttak neki a diákok országszerte, köztük a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulói is. A vizsga után megkérdeztünk néhány diákot és az iskola igazgatóját, hogy milyennek találták a kérdéseket.

Németh Janka, 12. C osztályos tanuló úgy érezte, hogy a vizsga egy részének kérdései meglehetősen könnyűek voltak, és jól felkészült rájuk. – Sokat készültem a történelem érettségire, és úgy érzem, hogy a vizsgán összességében jól teljesítettem. Az esszék a végén egy kicsit nehezebbek voltak, az Erdélyi Fejedelemség etnikai viszonyait fejtettem ki – mondta Janka.

bony eretsegi_Mk_0001
Fotó: Makovics Kornél

Egy másik diák, Illés Dóra, Janka osztálytársa úgy érezte, hogy a kérdések igencsak vegyesek voltak, a könnyebb és a nehezebb részek váltották egymást.

– Voltak olyan kérdések, amelyeket könnyen meg tudtam válaszolni, mert az előző években már találkoztam velük, és jól ismerem a témákat. De akadtak olyanok is, amelyek újabb kihívást jelentettek számomra. Összességében igyekeztem a tudásom legjavát adni, és remélem, hogy ez meglátszik majd az eredményemen is – nyilatkozta Dóra.

Sokat segített az atlasz

Az iskola igazgatója, Andorka Gábor, aki egyben történelem szakos tanár is, portálunkat arról tájékoztatta, hogy közel százötven diák tett érettségi vizsgát a szerdai napon a bonyhádi gimnáziumban.

bony eretsegi_Mk_0004
Fotó: Makovics Kornél

– Tizenegy tanulónk emeltszintű, míg százharminchat tanulónk középszintű történelem érettségi vizsgát tett a mai nap folyamán – emelte ki az iskola igazgatója. – Úgy gondolom, a négy év alatt megszerzett tudással és a történelematlasz segítségével könnyedén oldhatták meg a diákok a feladatsort. Emeltszinten kellett a tárgyi tudás is, de véleményem szerint a tanulóinknak ez nem jelenthetett problémát. Az esszék közül mindenképp I. Károly és Hunyadi Mátyás uralkodásának összehasonlítását gondolom inkább diákbarát, egyszerűbb feladatnak.

Vármegyénkben összesen százharmincnégyen tettek emeltszintű történelem érettségit, a legtöbben csütörtökön angolból adnak emelt szinten számot tudásukról, összesen kétszázhatvankét diák. Hétfőn magyar, kedden pedig matematika érettségit tettek a nebulók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában