Paksi Városi Múzeum

2024.06.27. 11:30

Múzeumok Éjszakája: „gólpasszok” bemutatására helyezték a hangsúlyt

Alapítása harmincadik évfordulóját ünnepli idén a Paksi Városi Múzeum, ebben az évben ez határozza meg a programjaik többségét. Így volt ez a hétvégi Múzeumok Éjszakája esetében is.

Révészné Hanol Erzsébet

„Gólpassz”. Ez volt az idei Múzeumok Éjszakája hívószava a Paksi Városi Múzeum programján. Első hallásra távolinak tűnhet a kifejezés a múzeumok világától, ám a téma egyértelmű aktualitását adja az éppen zajló labdarúgó Európa-bajnokság. És bár a fociban a legtöbben a gólszerzőket tartják nyilván, de az eredményes játékhoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Egy gól előzménye sok esetben egy kulcsfontosságú gólpassz, ami meghatározhatja a végeredményt. Ezért aztán az idén harminc éves Paksi Városi Múzeum programjaiban az előzményekre, a csapatmunkára, az elmúlt időszak mérföldköveire, az eredmények eléréséhez szükséges „gólpasszok” bemutatására helyezték a hangsúlyt – mondta el dr. Fazekas Ferenc, az intézmény igazgatója.

A gyerekek számára is jó móka volt a Múzeumok Éjszakája paksi programja
A gyerekek számára is jó móka volt a Múzeumok Éjszakája paksi programja
Fotó: Molnár Gyula

Két kiállítás nyílt a Múzeumok Éjszakája programján

A múzeumkertben már délután elkezdődtek a programok. Kákai Emese és Árki Zsuzsi Ringatóval várta a kisgyerekes családokat, majd a Nefelejcs Bábszínház előadásában Rémusz bácsi: Szurokbaba című története szórakoztatta a kicsiket. Két kiállításmegnyitót is a hétvégi Múzeumok Éjszakája programra időzítettek.

Az egyik az Ezerszínű világ címet viseli, és a Paksi Szivárvány Egyesület fogyatékossággal élő fiatal és rokkantsággal élő idős tagjainak alkotásait mutatja be. Vándor Andrea selyemfestő olyan foglalkozásokat ajánlott fel számukra, ahol irányításával kipróbálhatták a selyemfestést. A foglalkozásokhoz a múzeum biztosított helyszínt, lehetőséget adva e különleges sorsú embereknek a hétköznapokból való kikapcsolódásra, az alkotás élményének átélésére. Az elkészült selyemfestményekből állítottak össze egy kamarakiállítást.

A másik kiállítás egy tárgytörténeti-várostörténeti tárlat 30 év – 30 tárgy címmel, amely a Paksi Városi Múzeum alapításának harmincadik évfordulójához kapcsolódik. A harminc év anyagából összeállított kiállítás a gyűjteményfejlődés folyamatából egy-egy főbb csomópontra fókuszálva emel ki harminc tárgyat. De ez nemcsak az intézmény, hanem a várossá válásának negyvenötödik évfordulóját idén ünneplő Paks múltjából is felelevenít egy-egy mozzanatot.

Paprika Jancsi Csúzlizdája is próbára tette a vállalkozószelleműeket
Fotó: Molnár Gyula

Próbatételek során szerezték meg a kőleves hozzávalóit

Mindemellett Kackiás Vándorjátszótér, Paprika Jancsi Csúzlizdája, kézműves foglalkozások szolgálták a gyerekek szórakozását, illetve korhű ruhás fotózásra és kosztümös tárlatvezetésre is volt lehetőség. A Merende Műhely jóvoltából egy izgalmas, rendhagyó, komplex Pop Up foglalkoztatónak is részesei lehettek az érdeklődők. Pintér Zsolt élőszavas mesemondó, a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség elnökének tolmácsolásában hangzott el A kőleves című mese, a résztvevőknek pedig  a történetbe aktív módon, játszóként belépve, különféle próbatételek során kellett megszerezniük a kőleves hozzávalóit. Miután ez sikerült, együtt nekiláttak a kőleves elkészítéséhez, így a programot közös étkezés zárta, míg Som Virág és barátai koncertet adtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában