Avató

2024.06.06. 12:24

Ünnepélyesen átadták a Tomori Pál hidat!

Ünnepélyes keretek között avatták fel csütörtök délelőtt Magyarország huszadik Duna-hídját, a Paksot Kalocsával összekötő Tomori Pál hidat.

Teol.hu

Frissítés (13:09):
Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes beszédében hangsúlyozta a közelgő választások fontosságát, és kiemelte a béke fenntartásának, valamint az ország fejlesztésének jelentőségét. Különösen kiemelte a kormány hídépítési tevékenységét az elmúlt években: – 2010 óta kormányunk 19 hidat épített, azaz kormányunk a hídépítők kormánya, a békés építkezés és fejlődés kormánya – mondta a miniszterelnök.
 

Tomori Pál híd
Átadták a Tomori Pál hidat. Fotó: Építési és Közlekedési Minisztérium

Az új híd átadása nem csak infrastrukturális fejlesztést jelent a térség számára, hanem szimbolikus jelentőségű is. Az összeköttetés javításával elősegíti a régió gazdasági fejlődését, és megerősíti a két város közötti kapcsolatokat. A Tomori Pál híd átadása egy újabb lépés a kormány hosszú távú infrastrukturális fejlesztési tervében, amelynek célja Magyarország modernizációja és versenyképességének növelése. Az ünnepélyes megnyitót követően szimbolikusan vágták át a két partot szétválasztó szalagot, jelképesen is összekötve Kalocsát és Paks városát, kifejezve az összefogás és együttműködés fontosságát.

Frissítés (12:17):
„Átadtuk a Kalocsát Pakssal összekötő Duna-hidat. A magyar kormány a békés építkezés kormánya. Háború helyett hidakat építünk” – osztotta meg közösségi oldalán Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Kövesse élőben a Paksot Kalocsával összekötő Tomori Pál híd avatóünnepségét 10 órától. A híd avatásán beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szabó Péter paksi és Filvig Géza kalocsai polgármester. 

híd, Tomori Pál híd, paks
A híd avatásán beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, Szabó Péter paksi és Filvig Géza kalocsai polgármester. Fotó: Mártonfai Dénes

A hidat – mely jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez – három évvel az alapkőletétel után adják át Dél-Magyarország egyik legkiemelkedőbb projektje keretében. A híd lehetőséget teremt új vállalkozások megjelenésére, munkahelyek teremtésére és a turizmus fellendülésére is. A Tomori Pál híd megkönnyíti a mindennapi közlekedést és új lehetőségeket nyit meg a helyiek számára.

Impozánsak a híd méretei

A Kalocsa-Paks Duna-híd impozáns méretével, 946 méteren ível át a Duna felett. Az első mérföldkő az alapkőletétele után 2021. októberében következett be, amikor a mederhíd Kalocsa felőli folyópartszakasz közelében épülő ötödik pillér közel 180 tonnás acél kéregelem beemelését végezték el. 

A híd különlegessége, hogy a 2 x 3,50 méter szélességű útpálya mellett kétoldali, 2,25 méter szélességű, kétirányú kerékpárút biztonsági sávokkal és korlátokkal is ki lett építve. Az új Duna-híd előtt és után a főút alatt egy-egy vasbeton kerethíd is készült, hogy átvezesse az árvízvédelmi gátakon közlekedő forgalmat.

A hídavatásról hamarosan részletesen beszámolunk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában