Teol.hu videó

2024.07.04. 14:00

Az önkéntes tűzoltók igazán tüzes juniálist szerveztek (videó)

Harmadik alkalommal rendezték meg Tevelen a Tüzes Juniálist, amely idén a jövő generáció tűzoltóira koncentrált. Az esemény különleges jelentőséggel bír, hiszen az önkéntes tűzoltók utánpótlását szerették volna inspirálni.

Farkas Eszter

2000-ben alakult újjá a Teveli Önkéntes Tűzoltók Egyesülete, miután két évtizedig nem volt aktív. Az egyesület eredetileg 1933-ban alakult, és most Nagy Zoltán önkormányzati képviselő áldozatos munkájának köszönhetően ismét teljes erőbedobással működik.

Színes programokkal készültek az önkéntes tűzoltók
Színes programokkal készültek az önkéntes tűzoltók
Fotó: Facebook

Az önkéntes tűzoltók rendezvénye

A Tüzes Juniális minden évben egy meghatározott téma köré épül, és az eddigi események különböző csoportokat ünnepeltek. Az első évben a belügyi dolgozók munkáját köszönték meg, beleértve a mentősöket, rendőröket és hivatásos tűzoltókat. A második alkalommal az idősebb korosztály és a veterán járművek kerültek a középpontba, amely során 6-8 veterán tűzoltószerkocsit is bemutattak.

Az idei rendezvény az utánpótlásra és a gyermekekre fókuszált. Nyolc önkéntes tűzoltó csapat képviseltette magát, köztük a Bátaszéki Cikádor Főnix, akik komoly utánpótlás csapattal rendelkeznek. Az esemény egyik látványossága egy kötélpálya volt, amelyet alpin technikával foglalkozó vezetőjük épített. A gyermekek egy ugrópárnát is kipróbálhattak, amelyet tűzoltási gyakorlatok során használnak. A bátor kis résztvevők a tűzoltóautó tetejéről ugorhattak rá, élvezve a biztonságos kalandot.

Kreatív és Interaktív Programok

A Kurdi Egyesület vizes játékokkal színesítette a rendezvényt, ahol a gyerekek vízsugárral terelgethették a játékokat. Ők és a bátaszékiek közösen képviselik Magyarországot az olaszországi tűzoltó-olimpián, ami további büszkeségre ad okot. A bonyhádi, gyönki, kétyi, nagymányoki és mecseknádasdi csapatok is jelen voltak, hozzájárulva a rendezvény színvonalához.

Az ófalui csapat a teveliekkel együtt konyhatűzbemutatót tartott, bemutatva, mi a teendő, ha sütőolaj marad a tűzhelyen. A házigazda, a teveli ÖTE lánycsapata pedig vizes szerelési bemutatót tartott, amely nagy sikert aratott a nézők körében.

Király Zsolt a katasztrófavédelem képviseletében mutatta be, hogyan kell füstben tájékozódni és megtalálni a szükséges dolgokat. A látogatók VR szemüveggel is megtapasztalhatták a tűzmegelőzést egy élethű környezetben.

Az eseményt két nagy üstben főtt babgulyás és egy hatalmas palacsintasütés tette még emlékezetesebbé, ahol a teveli ÖTE lánytagjai a nagymányokiakkal közösen 16 liternyi tésztából készítettek ínycsiklandó palacsintákat. A Tüzes Juniális egyben gyermeknapként is funkcionált, ugrálóvárral, körhintával és tetoválásokkal szórakoztatva a legkisebbeket.
Nagy Zoltán az egyesület vezetője elmondta: 

– A Tüzes Juniális nemcsak a múlt hagyományait ápolja, hanem a jövő generációinak is inspirációt nyújt. Az esemény nemcsak szórakoztató, hanem oktató jellegű is, elősegítve a tűzvédelem fontosságának megértését. A közösség összetartása és az önkéntesek áldozatos munkája minden évben példaértékű, és büszkeségre ad okot Tevelen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában