Teol.hu videó

2024.07.03. 20:00

Honvédelmi tábor: katonaéletre tanítják a fiatalokat (videó és galéria)

Diákok vannak Domboriban, a hajdani úttörőtáborban. Mondhatnánk, nyaralnak, de nem egészen így van. A hetedik, nyolcadik osztályos általános iskolások ezen a héten nagyon is komoly dolgokkal foglalkoznak.

Szepesi László

A Magyar Honvédség Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred 69. Területvédelmi Zászlóalja, mint 2018 óta – a covidos évek kivételével mindig – idén is megrendezte itt a honvédelmi tábort. Az ország minden tájáról jöttek a diákok – többen már nem is az első alkalommal –, hogy testileg, szellemileg gyarapodjanak.

honvédelmi, tábor, honvédelmi tábor
A katonaéletet tanulják a honvédelmi tábor ifjú lakói. Fotó: Mártonfai Dénes

Ez egy harcos tematikájú tábor, mondja a tábor egyik szervezője, egyben foglalkoztatásokat is vezető Schmidt Roland. Felmérik, fejlesztik a gyerekek fizikai állóképességét, s emellett élményszerű, s a mindennapi életben is hasznosítható tudást is kapnak. A nap reggel hétkor ébresztővel kezdődik, majd egy tisztességes, félórás átmozgató torna következik. Utána zászlófelvonás, reggeli és – katonáéknál így mondják – körletkarbantartás

Honvédelmi tábor: a foglalkozások kilenckor kezdődnek

Tanulnak a gyerekek elsősegélynyújtást, megismerkednek túlélési módszerekkel, megszereznek civil életben is fontos tájékozódási ismereteket, szert tesznek némi jártasságra a közelharcban, vannak különféle ügyességi játékok, akadályversenyek, és szerdán délután volt menetgyakorlat is. 

A fiatal egyenruhások Faddig mentek, s vissza. A programban szerepel laktanya látogatás, és az egész egy hétig tartó tábor bepillantást ad a katonaéletbe. 

Nincs mobil, csak este fél órára

Schmidt Roland beszélt arról is, hogy a gyerekeknél napközben nincs mobil, csak este kapják meg fél órára, de hamar kitűnt, nem is hiányzik. A diákok inkább egymással beszélgetnek, kötődnek barátságok, s kialakul az életben is, de a katonaéletben fokozottan fontos összetartás. 

Már egy-két nap alatt megszületett a bajtársiasság, úgy összekovácsolódott a csapat, mintha tagjai ezer éve ismernék egymást. 

Közben megtudják, milyen, mire jó a honvéd kadét program, vannak a táborban kadétok, és olyan nyolcadik osztályt végzettek, akik ősztől kadétiskolában tanulnak. A programban természetesen szerepel strandolás, este héttől tízig pedig mindenkinek a szabadprogram. S van éjjeli őrség, ezt a rajok felváltva adják, de – mert a gyerekeknek pihenni kell – csak takarodótól éjfélig. 

A dombori honvédelmi tábor pénteken délután zárul, erre az ünnepélyes alkalomra a gyerekek szülei is hivatalosak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában