Dunatúra

2024.07.21. 15:30

Díszlövések fogadták a túrázókat Pakson

Még néhány napig tartózkodnak hazánkban a 67. Nemzetközi Dunatúra résztvevői, akik a Magyar Honvédség hajói és kenui kíséretében szombaton Paksra érkeztek. A beérkezőket a Magyar Tüzér Egyesület diszlövései fogadták. Az eseményen először vett részt a Magyar Honvédség, amely idén fennállásának 176. évét ünnepli.

Brunner Mónika

A 67. Nemzetközi Dunatúra június huszonkettedikén indult a németországi Ingolstadt városából, majd az ausztriai Inzell, a szlovák főváros, Pozsony, több magyar város – közöttük Paks –, ezt követően vajdasági, horvátországi, bulgáriai települések érintésével végül a romániai Braila szakasz megtételével zárul. A túra résztvevői Ingolstadt és a Fekete tenger között összesen 2455 kilométert eveznek augusztus harmincadikáig. Paksra, az ASE - csónakházba szombaton érkeztek a dunatúra résztvevői, velük együtt a Magyar Honvédséghajói, kenui, katonái is, ők Esztergomtól Paksig épp százhetvenhat kilométert tettek meg, ezzel is megünnepelve, hogy a Magyar Honvédség idén 176 éves. A dunatúra magyarországi szakaszának paksi állomása így a záróünnepsége is volt a számukra. A beérkező katonákat a Magyar Tüzér Egyesület díszlövései, valamint a tartalékos katonákból álló Miskolci Tábori Tartalékos Fúvós zenekar fogadta. 

díszlövések koronczai tibor ezredes dunatúra paks
Koronczai Tibor, a Magyar Honvédség ezredese köszöntőbeszédében elhangzott, hogy a Duna az európaiság egyik kiemelt jelképe. A beérkező katonákat díszlövések fogadták
Fotó: Molnár Gyula

Díszlövések fogadták a kadétokat 

Koronczai Tibor, a Magyar Honvédség Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred ezredese, ezredparancsnoka köszöntő beszédében elmondta, hogy a 67. Nemzetközi Dunatúra eseménye nem csupán a kitartás és a csapatszellem ünnepe, hanem annak a bizonyítéka is, hogy a Dunának Európa egyik legfontosabb folyójának mentén élők összetartása és együttműködése mennyire erős és élő. A Duna az európaiság egyik kiemelt jelképe, ami különös erővel bír az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségi időszakában, és amelyben a magyar katonai hagyományoknak, azok megteremtésének és megőrzésének jelentős szerepe jut. Az 1956-ban alapított Nemzetközi Dunatúra a világ leghosszabb és legrégibb szervezett vízitúrája, amely a Fekete erdőtől a Fekete tengerig tart. A nyolc országon átívelő kétezerötszáz kilométert magába foglaló eseményen először vesz részt a Magyar Honvédség. 

diszlövések dunatúra paks
A kiválasztott Esztergom-Paks dunaszakasz hossza jelképes, hiszen a 176 folyamkilométer megegyezik azzal, hogy a Magyar Honvédség százhetvenhat éves 
Fotó: Molnár Gyula

Százhetvenhat éves a Magyar Honvédség

Koronczai Tibor ezredes elmondta, hogy a kiválasztott Esztergom-Paks dunaszakasz hossza jelképes, hiszen a százhetvenhat folyamkilométer megegyezik a Magyar Honvédség százhetvenhat éves megalapításával. Büszkék arra, hogy a túrán résztvevők között bátor, elhivatott, tartalékos katonák is vannak, akik nem csak a hazájukat szolgálják, de a természet iránti szeretetüket és a közösség erejét is bizonyítják. 

– Itt, ebben a körben válik kézzelfoghatóvá a tartalékosok toborzó kampányának mottója: Szeretem, megvédem. Hiszen ezt a gyönyörű tájat csak szeretni lehet, mi pedig megvédjük – mondta Koronczai Tibor, hozzátéve, hogy a dunatúra során átélt kihívások és élmények mindannyiuk számára felejthetetlenek lesznek.

– Elismerésem és gratulálok ma annak a harminckét katonának, akik a hét területvédelmi ezred állományába tartoznak, akik közül huszonnégy fő tartalékos katona, és a budapesti Than Károly Ökoiskola és Technikum tíz fő kadétja, valamint az összes résztvevő, akik a fizikai és mentális erőt próbáló túrát teljesítették az elmúlt napokban – mondta Koronczai Tibor. 

diszlövések dunatúra paks
Gratuláltak azoknak, akik a fizikai és mentális erőt próbáló túrát teljesítették, a katona és kadét résztvevőket emléklapokkal jutalmazták
Fotó: Molnár Gyula

Hétfőn érnek Mohácsra

Fejérvári Gábor elnök, a Nemzetközi Dunatúra főszervezője beszédében elhangzott, hogy a Magyar Honvédség katonái Esztergomban csatlakoztak hozzájuk, Paksig eveztek, megismerték a közösségüket, és kifejezte reményét, hogy az élmények hatására minél többen még hosszabb szakaszt akarnak majd teljesíteni. Elmondta, hogy a kezdetekkor, 1956-ban a Pozsony-Budapest távval kezdődött a Duna-túra, amelyből végül Ingolstadt-Braila táv lett. 

Az eseményen átadták az emléklapokat a katona és kadét résztvevőknek, a helyszínen volt fegyverbemutató, katonai hagyományőrzők programja, a katonák és kadétok megismerkedtek az új paksi vízitúra megálló ponttal. 

A 67. Nemzetközi Dunatúra résztvevői, immár a katonák és kadétok nélkül Paksról Bajára kenuztak, hétfőn érnek Mohácsra, majd következik számukra Szerbia. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában