Gyász

2024.07.05. 12:47

Elhunyt Friedmann Tamás

Súlyos betegség következtében elhunyt Friedmann Tamás, a Szekszárdi Magyar Izraeli Baráti Társaság és a Szekszárdi Izraelita Hitközség elnöke, üzemmérnök, vízépítési szakmérnök, tervező. A most vasárnap esedékes szekszárdi Holokauszt Emléknapon már rá is emlékeznek majd. Friedmann Tamás 75 évet élt.

Bencze Péter

Friedmann Tamás ősszel komoly operáción esett át, mégis, nagy tervekkel tért haza a szívszanatóriumból. Tavasszal még, irányításával, botlatóköveket avattak városában, amelynek négyszáz polgárát ragadta el nyolcvan éve a holokauszt – olvasható a mazsihisz.hu-n.

Életének 75. évében hunyt el Friedmann Tamás.
Életének 75. évében hunyt el Friedmann Tamás.
Forrás: MW archívum

Amint Dr. Nógrádi Gergely, a Frankel Zsinagóga főkántora búcsúzó szövegében írta: 

Aki felületesen ismerte, a felkészült, lelkiismeretes gépészmérnököt tisztelte barátunkban, Szekszárd város társadalmi és kulturális életének meghatározó személyiségét, megemlékezések, kulturális események fáradhatatlan szervezőjét. Akik közelebb álltunk hozzá, egyszerre szerettük benne az igazság fáradhatatlan zarándokát és a rendíthetetlen pacifistát. Az embert, aki akkor is ragaszkodott az elveihez, ha csöppnyi reménye lehetett csupán azok megvalósulására – s ennek ellenére se mutatkozott soha forrófejűnek vagy indulatosnak.

Friedmann Tamás hatalmas űrt hagyott maga mögött

Dr. Nógrádi Gergely, főkántor néhány sorral később úgy fogalmazott:

A Szekszárdi Magyar Izraeli Baráti Társaság és a Szekszárdi Izraelita Hitközség elnökét szerető felesége, Marika, és gyermekei, Orsi és Péter mellett a magyarországi zsidó közösség egésze gyászolja.

Friedmann Tamás 75 esztendőt élt meg.

Friedmann Tamás – a Szekszárdi Magyar Izraeli Baráti Társaság és a Szekszárdi Izraelita Hitközség elnöke – 1949-ben született Szekszárdon. Felsőfokú kohógépész szaktechnikus oklevelet a Dunaújvárosi Felsőfokú Kohóipari Technikumban 1970-ben , majd 1973-ban kiegészítő tanulmányait sikeresen befejezve, üzemgépész üzemmérnök képesítést szerzett.

Ezeket követően nyolc évig dolgozott a Tolna Megyei Beruházási Vállalatnál műszaki ellenőrként, majd 1981 és 1993 között a Tolna Megyei Víz és Csatornamű Vállalathoz került, ahol építési-beruházási osztályvezető helyettesként dolgozott. Mindeközben, 1991-ben a bajai Pollach Mihály Műszaki Főiskola Vízgazdálkodási Karán kiváló minősítéssel vízépítő szakmérnök oklevelet szerzett. 1993-ban kezdett el dolgozni a PLAN-ÉTA Építő és Vállalkozó Kft.-nél.

A munka mellett az évek során folyamatosan képezte magát. Szakmai tevékenységét 2018-ban a Tolna Megyei Mérnöki Kamara Alkotói-díjjal ismerte el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában