Teol.hu videó

2024.08.13. 20:00

A magyarok kenyerének nemcsak az adományozás a lényege (videó)

Gyűlnek az adományok a tizennegyedik alkalommal meghirdetett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program során. Búzával töltött zsákok, s a magtárat megtöltő tengernyi kenyérnekvaló mellett tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt, Őcsényben a Goldkern Kft. telephelyén Zsikó Zoltán a program itteni nagykövete, a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna vármegyei elnöke.

Szepesi László

Vendégh Edit elmondta, itt vesznek át egy ötszáz kilós búza adományt a GrainPlus csoport Alisca Grain Kft.-jét képviselő Horváth Pétertől. Jelenleg, folytatta, az összegyűjtött búza mennyisége hét és fél tonna, s a cél, hogy elérjék a legalább tíz tonnát, hiszen az előző években is mindig 10-12 tonna gyűlt össze. Ezért az eredetileg meghirdetett augusztus 20-i határidőt egy héttel meghosszabbítják, s várják a gazdáktól, gazdaságoktól az adományt az őcsényi gyűjtőponton kívül Dalmandon, a Róna Kft. telephelyén, Tamásiban, Csike Györgynél és Bölcskén, Hajdú Gábornál. Az összegyűlt búzát a dunaföldvári malomban megőrlik, és a lisztet eljuttatják rászoruló családoknak, időseknek.

Gyűlnek a Tolna vármegyei adományok a Magyarok kenyere programban
Zsikó Zoltán, Vendégh Edit és Horváth Péter (Fotó: Mártonfai Dénes)

Sikeresen zárult az aratás 

Vendégh Edit beszélt arról is, hogy Tolna vármegyében a nehézségek és a hőség ellenére idén is sikeresen zárult az aratás. A 44 ezer 970 hektáron vetett őszibúza termése a tavalyinál több, hektáranként átlag 6,86 tonna lett. Minősége viszont kicsit elmaradt az aratás előtt prognosztizáltól. Bő harmada, 35 százaléka lett igazán kenyérnek való malmi minőségű, 30 százaléka euró, tehát a európai átlagnak megfelelő, azt gyakran a magyar búzával szokták jobbá tenni, és a betakarított gabonának 35 százaléka takarmány minőségű.

Nemzeti szintű karitatív kezdeményezés 

Zsikó Zoltán arról beszélt, hogy a 15 millió búzaszem elnevezésű program a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának nemes gondolatából, mára az egyik legjelentősebb, legszélesebb tömegeket megmozgató, nemzeti szintű karitatív kezdeményezés lett. A programnak, amely sikerrel zajlik évek óta, nemcsak az összetartozás, az adományozás a lényege, feladata, hanem nagyon fontos szerepet tölt be a nemzeti tudat ébrentartásában, nemzeti kultúránk, történelmi hagyományainknak a megőrzésében.

Elmondta, a program, a támogatás során a learatott búzán kívül lehetőség van a személyi jövedelemadó felajánlására is, mert a gyűjtési akció az egész magyar nemzetet szimbolizálja, hiszen a Kárpát-medencéből, sőt, azon túlról is érkeznek adományok, mindenhonnan, ahol magyarok élnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában