Teol.hu videó

2024.08.23. 09:01

Egy apró pannellakásból indult a Kincses Sajtműhely (videó)

Augusztus 20-án, ünnepi közgyűlés keretében vehette át idén a Szekszárd Javáért kitüntető címet a Kincses Sajtműhely. Az apró családi vállalkozás két alapítóját, Kincses-Molnár Rózsát és Kincses Botondot szerelmük mellett az is összeköti, hogy 2016 óta szó szerint rajongói lettek a sajtkészítésnek. Közös vállalkozásuk, a Kincses Sajtműhely története egy apró, harmadik emeleti pannellakás konyhájában kezdődött.

Bencze Péter

A Szekszárd Javáért kitüntető címet 2006 óta olyan, a városban működő vállalkozások kaphatják meg, amelyek kiemelten munkát végeznek a város gazdaságának fejlesztése érdekében, szociális területen, vagy egyediségükkel, munkájukkal hozzájárulnak  a város országos vagy nemzetközi hírnevének öregbítéséhez.

Kincses Botond (jobbra), a Kincses Sajtműhely egyik alapítója, valamint Berlinger Attila, Szekszárd polgármestere a kitüntető cím átadását követően.
Kincses Botond (jobbra), a Kincses Sajtműhely egyik alapítója, valamint Berlinger Attila, Szekszárd polgármestere a kitüntető cím átadását követően.
Fotó: Kiss Albert

Az első sajtokat még Rózsa egyedül – az édesapja által tartott tehenek tejéből – készítette, ám az alkotás szenvedélye hamar átterjedt Botondra is. Eleinte mindössze 10-20 liter tejjel dolgoztak, mostanra viszont már négy saját fejős tehén segíti finomságaik előállítását. A Kincses Sajtműhelyt 2020-ban hozták létre, már egy felújított szekszárdi házban, ahol saját, harminc négyzetméteres érlelőpincét is kialakítottak.

Mivel magas minőségű élelmiszerek előállítására törekednek, ezért folyamatosan képezték és képzik is magukat. A jövőben sajtjaik palettájának és feldogozójuk területének bővítését is tervezik. Küldetésüknek tekintik ugyanis a minőségi sajt és tejtermékek készítését, amelyek – mint mondják – nem csupán a kiváló szekszárdi borok mellé jelentenek tökéletes társat, de a szeretet, amivel megalkotják azokat, boldogságot hozó falatokká változtatják a szekszárdi nedüket.

„Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra ez a díj. Nem is gondoltuk volna, hogy egy olyan fiatal vállalkozás, mint a mienk, elnyerhet egy ilyen címet. Nagyon hálásak vagyunk érte“ – mondta a Szekszárd Javáért kitüntető cím kapcsán Kincses-Molnár Rózsa.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában