Környezetvédelem

2024.08.09. 20:01

Veszélyben az Ős-Sárvíz: apadó vízszint és aszályos területek

Az Ős-Sárvíz és a Nádor csatorna közötti Natura 2000 védett terület egyedülálló természeti értékeink közé tartozik. A Szedres és Vidéke Horgász Egyesület elnöke, Erdélyesi János, részletesen beszélt a terület vízgazdálkodási problémáiról és azok sürgős megoldásának szükségességéről.

Balogh Éva

Az Ős-Sárvíz vízszintje évről évre csökken, 2021-ben 140 ezer köbméternyi volt a vízhiány. A mostani aszályos időszakok még inkább ráirányítják a figyelmet a sürgető problémára – figyelmeztet Erdélyesi János, a Szedres és Vidéke Horgász Egyesület elnöke. A terület víz utánpótlása jelenleg kizárólag a csapadékra korlátozódik, ami nem elegendő a holtágak és a környező élőhelyek fenntartásához. Az eliszaposodás és elnádasodás tovább súlyosbítja a helyzetet, és a vízszint jelentős csökkenése komoly veszélyt jelent az itt élő fajokra.

Ős– Sárvíz vízgazdálkodás
Apadó vízszint és aszály a területen

A terület egyedülálló vadvíz jellegével az Európai Unió által védett Natura 2000 hálózat része. Az őshonos őstölgyek és mozaikos nyárasok, valamint a benne élő hódok különleges ökológiai értéket képviselnek. Azonban a korábbi folyamszabályozási intézkedések következtében a víz utánpótlása megszűnt, ami hosszú távon az élőhelyek pusztulásához vezethet. A jelenlegi vízgazdálkodási gyakorlatok nem tudják megfelelően szabályozni a vízszintet, mivel a területet körülvevő zsilipek és csatornák nem zárnak jól, így a víz elfolyik. A nyári és tavaszi csapadékhiány tovább rontja a helyzetet, mivel az őszi és téli hónapokban felgyülemlett vízmennyiség nem elegendő a terület fenntartásához.

A megoldás egyik kulcsa a Nádor csatorna vízének visszavezetése a területre – mondja az elnök. Egy megfelelő duzzasztási rendszer kialakítása lehetővé tenné, hogy a csatorna vizét visszajuttassák a holtágakba, biztosítva ezzel a szükséges vízmennyiséget. Ezen felül, kisebb vízmegtartó gátak építése is hozzájárulhatna a terület víz-háztartásának javításához. Ezek a lépések nemcsak a halgazdálkodás, hanem az egész ökoszisztéma számára előnyösek lennének.

Ős–Sárvíz
Sürgető a probléma, megoldás lenne a víz utánpótlásra

A területen illetékes horgász egyesület 2022 augusztus végén csővezetéket épített ki, amelyen keresztül tíz napon keresztül napi 16 órában szivattyúzták a Nádor csatorna vizét a holtágba. Ez több mint 2.500.000 forintba került akkor. Ezt az évente mindössze 5.000.000 forintból gazdálkodó szervezet finanszírozta – tájékoztat Errdélyesi János.

A Szedres és Vidéke Horgász Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Országos Horgász Szövetség közös erőfeszítésével, megfelelő pályázatokkal és anyagi támogatással megvalósítható lenne a vízutánpótlás. Az új vízgazdálkodási rendszer nemcsak a halállomány megőrzését szolgálná, hanem hozzájárulna a terület biodiverzitásának növeléséhez is.

A természetvédelmi terület megmentése közös felelősségünk. Az Ős-Sárvíz és a hozzá hasonló területek vízgazdálkodási problémáinak megoldása nemcsak a jelenlegi ökológiai egyensúly helyreállítását szolgálja, hanem hosszú távon biztosítja a jövő generációi számára is a természet értékeinek megőrzését. A megfelelő intézkedések bevezetésével és a közös összefogással reménykedhetünk abban, hogy a természet újra virágzásnak indulhat ezen a gyönyörű vidéken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában