Egyház

2024.09.14. 14:00

Lelki kincsek a mindennapi iskolai hittanban

Az iskolai hittanoktatás többet ad, mint puszta vallási ismereteket; lelki kapaszkodót nyújt a gyerekeknek, segítve őket abban, hogy eligazodjanak életük útvesztőiben. Kaszóné Kovács Karola református lelkész személyes tapasztalataival világít rá arra, miért létfontosságú ez az egy óra hetente, hogy a gyerekek jobban megértsék önmagukat, kapcsolatukat a szüleikkel és helyüket a közösségben.

Balogh Éva

Az iskolai hittanoktatás nem csupán vallási ismereteket közvetít; ennél sokkal többről van szó. Egy olyan időszakról, amely lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy megálljanak egy pillanatra, és elmélyüljenek saját lelki világukban. Kaszóné Kovács Karola református lelkész és hittan oktató személyes tapasztalatai révén betekintést nyújt abba, hogyan formálja a gyerekek lelki fejlődését az iskolai hittan, és miért van szükség erre a fajta figyelemre és törődésre napjaink hektikus világában. 

hittanóra
A hittanóra nem csak a biblia történetek megismeréséből áll
Fotó: Shutterstock

Amikor egy gyermek a hittanórán ül, nem csak a bibliai történetekkel találkozik. Az órák során lehetőséget kap arra, hogy saját kérdéseivel, félelmeivel és vágyakozásaival szembesüljön, és választ találjon rájuk. Ez a folyamat pedig nem csupán az iskolában zajlik le; a hittanoktatás hatása messze túlmutat a tantermi falakon. – Ezt az egy órát, amit kapunk az iskolában, ajándéknak látom, és a gyerekekben is tényleg kincsként van ott – mesél Kaszóné Kovács Karola.

Szülők és gyerekek kapcsolatának mélyítése

A lelkész szerint a hittanoktatás olyan, mint egy lelki ölelés. Olyan tér, ahol a gyermek biztonságban érzi magát, ahol bátran kérdezhet, és ahol meghallgatják. Ez a biztonságos környezet elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek lelki fejlődése kiegyensúlyozott legyen, és, hogy később magabiztosan tudjon navigálni az élet nehézségei között. A gyerekek gyakran hoznak haza olyan kérdéseket, amelyek az órák során merültek fel bennük, és ezek a kérdések lehetőséget adnak a szülőknek arra, hogy mélyebb beszélgetéseket folytassanak gyermekeikkel. – Amit a gyerek megkérdez, ahhoz nem kicsi. Legfeljebb én szülőként nem vagyok még felkészülve, hogy jól válaszoljak neki – hangsúlyozza a lelkész.

Kaszóné Kovács Karola elmondása szerint a hittanoktatás olyan, mint egy kis szentély az iskolai hétköznapok forgatagában. Egy hely, ahol a gyerekek lelki feltöltődést kapnak, ahol elmerülhetnek saját gondolataikban, és ahol olyan válaszokat találhatnak, amelyek segítenek nekik az élet nagy kérdéseiben. Minden egyes óra, minden egyes beszélgetés hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek erősebbé, tudatosabbá és empatikusabbá váljanak, és később magabiztosan lépjenek ki a nagybetűs életbe. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában