Népművészeti kiállítás

Tegnap, 11:30

Művészetté emelik a gyönyörű népi alkotásokat

A Szekszárdi Szüreti Napok jegyében a héten a második kiállítás nyílt meg kedden délután, Szekszárdon, a Babits Kulturális Központban. A tárlat, a Bakta Galériában, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak alkotásait, a vármegye népművészeti és szellemi örökségét mutatja be.

Szepesi László

A Babits kiállítótermében körben szőttesek, fafaragások, bőrből készült díszművek, sallangok, patchworkok, terítők, csodálatos ruhák, kerámiák, tutyik, fonott táskák, kosarak mind eleink művészetét örökítik, sok esetben korszerű, modern formában.  

Terítől, szőnyegek, használati tárgyak, csinos ruhák is készülnek népi motívumokkal (A szerző fotója)

Papp Jana madocsai kislány csilingelő éneke után Berlinger Attila, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében elmondta, az egyesület 1996 óta kiemelkedő szakmai hozzáértéssel támogatja, szervezi és képviseli a Tolna megyei tárgyalkotók, népi iparművészek és kézműves alkotók munkáját és érdekeit. Számos megyei és országos rendezvénynek társszervezőjeként 28 éve jelen van a magyar hagyományok és kulturális szokások éltetésében, felmutatásában, s jelenleg is több országos projektben vesz részt, képviselve Tolna megye népművészeti és szellemi örökségét. A több mint száz tagot számláló Népművészeti Egyesület Dél-Dunántúl meghatározó régiós feladatokat felvállaló szervezete.

(A szerző fotója)

A kiállítást megnyitó Lőrincz Etel textiltervező iparművész, a népművészet mestere arról beszélt, hogy a falusi emberek gyönyörű alkotásainak művészetté emelése, művészetként elismerése csupán alig több, mint száz éve történt. Ma pedig ez a művészet már a városokba költözött, ahol tanulják, s megteremtik a huszonegyedik század művészetét. Őrizve a forrást újabb alkotásokat hoznak létre, s ezek a hagyományos, de újra gondolt tárgyak korszerű funkcióval bírnak, alkalmazkodnak a mai hazai és külföldi vásárlók igényeihez és a népi iparművészeti zsűri által megfogalmazott szempontrendszerekhez. Tolnában a Népművészeti Egyesület tagjai ebben jeleskednek, s örömmel mondta, ő is tagja ennek a Komjáthiné Horváth Ágnes vezette egyesületnek.

Az október másodikáig megtekinthető kiállításnak is célja a tájegységekre jellemző népi kézműves tárgyak megújítása, olyan újszerű, innovatív alkotások létrehozása, amelyek őrzik az adott tájra jellemző stílusjegyeket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában