A zéró a lényeg és nem a tolerancia

2 órája

Másnaposan a volán mögött, nem biztonságos

Azzal mindenki tisztában van, hogy alkoholos állapotban nem lehet volánhoz ülni. Az viszont kérdés, hogy egy esti koccintás után mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szonda nulla értéket jelezzen. De vajon, másnaposan szabad-e volán mögé ülni?

Mauthner Ilona

Akinek a szervezetében műszeresen (szonda-vérvétel) kimutatható az alkohol, az ittasnak számít. Rossz hír lehet ez azoknak, akik egy esti mulatozás után másnaposan ülnek a volánhoz,  de úgy érzik, hogy már kiürült szervezetükből az alkohol. Ám ez nem feltétlenül igaz – hívta fel a figyelmet a Totalcar.

Másnaposan a volán mögött, nem biztonságos, büntetés lehet a véga
Másnaposan a volán mögött, nem biztonságos, büntetés lehet a vége- Forrás: MW/illusztráció

 

Másnaposan ült volán mögé, büntetés lett a vége

Azt mindenki tudja, mit jelent a zéró tolerancia. Vezetés előtt és közben nem fogyasztunk alkoholt, mert tilos és balesetveszélyes. De hogy a "vezetés előtt" mekkora időintervallumot fed le? A közvélemény szerint pár órát, a rendőrség szerint inkább tizenkettőt, a kutatók szerint meg jobb lenne huszonnégyet várni.

Olvasónk másnaposan ült a volán mögé és megbánta. Előző este egy baráti társasággal kirúgtak a hámból, elfogyott néhány üveg bor, volt viszki, sör, kinek mi ízlett jobban. Nem volt semmi baj, senki nem ült ittasan a volán mögé, sofőrszolgálatot hívtak, mindenki hazaért biztonságban. Másnap a fejfájáson túl más jele nem mutatkozott az esti tivornyának. Délután a feleségével mentek el vásárolni, autóval, azonban a bevásárlóközpont parkolójában – mielőtt még leparkoltak volna – a másik autós elnézte a távolságot és a nekik ment. Rendőrt hívtak, jegyzőkönyvet vettek fel, a kiérkező baleseti helyszínelők – a protokoll szerint – mindkét autóst szondavégre kapták, olvasónknál pedig bejelzett a készülék. Hiába volt igaz a nemleges válasz a „fogyasztott alkoholt az elmúlt 12 órában” hatósági kérdésre, a műszert ez nem érdekelte.

Olvasónkat előállították vérvételre, ahol bebizonyosodott, alkohol van a szervezetében, vagyis ittasnak minősül. Egyedül annak örülhetett, hogy csak szabálysértési szintet ért el az alkoholkoncentráció, a jogsiját azonban így is bevonta a hatóság egy hónapra, a százezres nagyságrendű pénzbírság mellé.

A vétlen ittas sofőr kárát megtéríti a károkozó biztosítója

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a balesetet nem olvasónk okozta, így az autójában keletkezett kárt a vétkes sofőr biztosítója fedezi. A KGFB ugyanis csak akkor nem fizet ilyen esetekben, ha a balesetet okozó sofőr volt ittas. 

Az, hogy valaki milyen mértékben ittas, sok mindentől függ. A testsúlytól, a fizikai felépítéstől, a máj működésétől, az egészségi állapottól, a kipihentségtől, az elfogyasztott alkohol jellegétől, a lista napestig folytatható. Emiatt minden egyén másként reagál az alkoholbevitelre. Egyesek már két pohár sörtől fejre állnak, másoknak ennyi meg sem kottyan.

Akinek a szervezetében műszeresen (szonda-vérvétel) kimutatható az alkohol, az ittasnak számít. A mérték és az egyéni tolerancia majd csak a büntetés mértékének meghatározásánál számít. Ez a másnaposan volánhoz ülőknek kifejezetten rossz hír. 

Tolnában a férfiakkal van a több gond az alkoholos vezetés miatt

– Naponta tartanak közúti ellenőrzést a rendőrök Tolna vármegyében és sajnos szinte minden nap előfordul, hogy a szonda alkohol fogyasztását mutatja – mondta Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Jellemzően a férfiak azok, akik lebuknak, de ez a 18 évtől a 80 éves korig jellemző. Jellemző az is, hogy elkezdenek magyarázkodni, tegnap ittam két sört, az lehet az oka, vagy éppen csak megittam egy deci bort. Általában jellemző, hogy az idősebbeknél az alkoholkoncentráció kisebb, mint a fiataloknál. Ezt a vérvétel mutatja ki.

A helyszínelők tudnának arról is beszélni, hogyan mentegetőznek azok, akik balesetet okoznak. Sajnos az is jellemző, hogy elhagyják a helyszínt, majd amikor a rendőrség megtalálja őket, azzal mentegetőznek, hogy ittasak voltak.

Nem mindenki részeg, akinél alkoholt mutat a szonda

A Btk. szerint ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Akinek a fentieknél kevesebb alkoholt tartalmaz a szervezete vezetés közben, az pedig szabálysértést követ el. Bármennyire csekély mértéket is mutat tehát a szonda, mindenképpen baj lesz belőle.

Ugyanakkor nem mindenki áll alkoholos befolyásoltság alatt, akinek a szervezetében alkohol mutatható ki. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ  a vonatkozó, 2020-ban kiadott körlevelében úgy foglalt állást, hogy az alkoholos befolyásoltság vizsgálatánál az alábbi – véralkohol-koncentrációra tekintettel meghatározott – értékeket kell figyelembe venni:

0,10 g/l (ezrelék) alatt: az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,
0,11–0,50 g/l (ezrelék): ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt
A módszertani leírás rendelkezik a légalkoholszondával mért, a kilélegzett levegő meghatározása esetén javasolt határértékekről:

0,05 mg/l: az alkoholfogyasztás nem bizonyítható
0,06–0,25 mg/l: ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt.

0,26-0,4 közötti mg/l igen enyhe, a 0,41-0,75 közötti mg/l enyhe, a 0,76-1,25 mg/l közepes, az 1,26-1,75 mg/l között súlyos, az 1,76 mg/l feletti igen súlyos.

Zéró tolerancia: a zéró a lényeg és nem a tolerancia

A szabálysértési- és büntetőjog azon az állásponton van, hogy az alkohol és a járművezetés ütik egymást, elegyíteni őket pedig veszélyes, ezért nem is tűri meg az utakon. Ez azoknak kifejezetten rossz hír, akik az előző nap elfogyasztott alkohol után, jogilag még másnaposan ülnek volán mögé annak biztos tudatában, hogy már egyáltalán nem állnak alkoholos befolyásoltság alatt. Előfordulhat ugyanis, hogy ugyanabban a bánásmódban részesíti őket a hatóság, mint azokat, akik tudatlanra itták magukat, mielőtt volán mögé ültek.

Sokan kérdezik, hogy megoldást jelenthetnek-e a kereskedelmi forgalomban kapható alkoholszondák?  A szakértők szerint viszonyítási alapnak jó lehet, de mivel ezek nem hitelesített mérőeszközök, a hivatalos rendőrségi szondák által mutatott értékeket sem lehet vitatni velük. Hiába mutat nullát a saját szonda, ha a helyszínelésnél-igazoltatásnál alkalmazott hitelesített eszköz bejelez, az lesz az irányadó jogilag, amit az mutat. 

Egyébként ma már nagyon sok üzlet foglalkozik az alkoholszondák forgalmazásával. Utánanéztünk, a legolcsóbb már 15 ezer forintért beszerezhető, de lehet kapni 200 ezer forintért is.

Aki biztosra akar menni, alkoholfogyasztást követő 12 órán belül a vezetőülés közelébe sem megy, aki pedig semmit sem bíz a véletlenre, az vár 24 órát. Vagy nem fogyaszt alkoholt egyáltalán, konyakos meggy formátumban sem.

Nincsenek kevesen az utánképző tanfolyamokon

Ha viszont megtörtént a baj, bevonták a jogosítványt és utánképzésre kötelezik az érintettet, akkor bekerül az illető a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV) nyilvántartásába. Feltárás keretében vizsgabiztos és pszichológus dönti el, milyen jellegű utánképzési programra van szüksége a vétkesnek. 

Turánszky Edina, klinikai szakpszichológus a KAV-nál, Szekszárdon és Budapesten elmondta, a tanfolyam része, hogy az érintettek elmondják a saját történeteiket. Vannak akik, tisztában voltak vele, hogy ittak, mégis volán mögé ültek, mert vagy muszáj volt – például baleset történt a családban, vagy el kellett ugrani pár saroknyira, gondolván úgysem találkoznak rendőrrel – vagy azt gondolták, az éjszakai mulatozás nyomait már lebontotta a szervezete. 

Sajnos vannak visszaesők is, akiknek jellemzően 2-5 évente veszik el a jogosítványukat. Ők lehetnek alkalmi ivók, de alkoholisták is. És ez nem jelenti azt, hogy csak 2-5 évente ülnek ittasan a volán mögé, hanem csak akkor buknak le.

Miben segítenek ezek az utánképzési tanfolyamok? A szakpszichológus elmondta, egymás történetéből is tanulnak, megbeszélik, hogyan lehet az adott helyzetet elkerülni, mennyi idő alatt bontja le a szervezet az alkoholt, illetve egyénre szabottan kiszámolják, mennyit kellett volna még várni, mielőtt autóba ülnek az adott alkoholszinttel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában