Vakcina

2 órája

Sokan várják az influenza elleni védőoltást

Az idén ősszel is felértékelődtek a covid és az influenza elleni védőoltások, miután Tolna vármegyében is egyre többen küszködnek náthaszerű tünetekkel. Sokan járják a háziorvosi rendelőket, a gyógyszertárakat, megfogadják az orvosok tanácsait, beszedik a gyógyszereket, és várják, hogy meggyógyuljanak.

Eljött az őszi szezon, a hidegebb időszak, és azzal együtt a náthaszerű tünetek: orrot fújunk, köhögünk, nézzük nem vagyunk-e lázasak. Mostanra már egyre többen jelentkeznek be a háziorvosaikhoz, beszedik a gyógyszereket, és reménykednek a mielőbbi gyógyulásban. Sokan örülnek a védőoltási lehetőségeknek. 

© Unger Tamás
sokan várják az influenza elleni védőoltást
Tolna vármegyében is sokan várják az influenza elleni védőoltást, hiszen egyre többen szenvedünk náthaszerű tünetektől, a covidot is kerüljük, ahogy tudjuk (illusztráció: Shutterstock)

Sokan várják a védőoltást

Tolna vármegye székhelyén, Szekszárdon is egyre többen számolna be arról, hogy meghűltek, veszik a forróital porokat, a szopogatós gyógycukorkákat, megfogadják az orvosok tanácsait. 

– Aludni még tudok, de elég kellemetlenek a megfázásos tünetek, azzal együtt, hogy gyengének, fáradékonynak is érzem magam – mondta lapunknak egy szekszárdi családanya.

Egy másik szekszárdi hölgy elmondta, hogy náluk családilag senki nem szenved influenzás tünetektől. Arról is szívesen beszélt, hogyan viseli, hogy mások már nem ilyen szerencsések. 

– Nem idegesít, hogy köhögnek a környezetemben. Azért nem félek attól, hogy elkapom a náthát, mert alapvetően nem félek a betegségektől – tette hozzá. 

Bonyhádon vírusos légúti fertőzés támad

Ám nem csak Szekszárdra törtek be a náthaszerű megbetegedési tünetek. 

Dr. Papp Tivadar, a bonyhádi 2. számú körzet háziorvosa lapunknak elmondta, hogy egyre több vírusos légúti fertőzés megbetegedést tapasztalnak a körzetben, a betegek száma még az őszi időszakhoz képest is látványosan sok. A betegek a gyógyuláshoz orrsprayt használnak, torokfertőtlenítőt, láz- és fájdalomcsillapítót szednek. A vírusos légúti fertőzéses megbetegedésben szenvedők általánosan hét-tíz nap alatt gyógyulnak meg, a gyógyulási időszakukat célszerű otthon tölteniük. Dr. Papp Tivadar ismertette, hogy a vírusos légúti fertőzések ellen nincs védőoltás, ám október második felétől várható az influenza elleni védőoltás a háziorvosi rendelőkbe, amely megfelelő védekezést nyújt az influenzás megbetegedések ellen. Brunner Mónika

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában