Megemlékezés

2024.09.01. 16:32

Százéves lenne Babus néni

A száz éve született – négy éve elhunyt – Bognár Jenőnére emlékeztek a szekszárdi plébánia közösségi házában. Hittant is oktató néptanító volt, aki kiváló hímzéseket is hagyott az utókorra. Kézimunkáiból kiállítást rendeztek.

Wessely Gábor

Egy életen át tanított, egy életen át hímzett, és négy gyereket nevelt fel, ami ugyancsak egy életre szóló feladatnak, programnak, hivatásnak tekinthető. A száz éve született Bognár Jenőnére (Babus nénire) emlékeztek szombaton a szekszárdi plébánia közösségi házában. Azért ott, mert az egyházközség megbecsült tagja volt, hittant is tanított, és sokat tett a Remete-kápolna felújításáért. (Alapítványt hozott létre a korábban itt szolgáló plébánossal, Farkas Bélával.)

Százéves lenne Babus néni, kiállítása nyílt
Bognár Cecil volt a program koordinátora, aki zenélt is, és megénekeltette a közönséget A szerző fotója

Hímzéseiből kiállítást rendeztek, mely vasárnap még megtekinthető. (Hétfőn bontják.) Mintegy hatvan terítője és 15 párnahuzata látható a tárlaton, ami a teljes hagyatéknak csupán egy töredéke. Az előtérben további 20-30 hímzett terítő várta új gazdáját. Azokat eladásra szánták, s a befolyt pénzt a Remete-kápolna freskóinak felújítására ajánlják fel. (Külső renoválás már történt, belül még van mit csinálni az épületben.)

Bognár Jenőné 96 évet élt, tevőlegesen, aktívan. Szintén néptanító férjével sok iskolában megfordult a zivataros negyvenes-ötvenes években: Nagymágocson, Árpádtelepen, Bakson, Lengyelben, Alsónánán. Később Bátaszéken, Várdombon és Szekszárdon folytatta a munkát. Mindemellett több tájegység motívumkincsét megismerve hímezte a szebbnél szebb lakásdíszeket.

A kiállításmegnyitón egyik fia, Bognár Cecil volt a műsorközlő, a koordinátor, aki két kedvelt hangszerét a tárogatót és a furulyát is meg-megszólaltatta. A közönséget is megénekeltette. Népviseletbe öltözött unoka, dédunoka is jelen volt. Verset mondott Németh Judit és Koller Zselyke Anna. Visszaemlékezések is elhangzottak. Felidézték Babus néni alakját, szavait az egykori tanítványok, köztük az újságíróként is ismert Sas Erzsébet.

Több tájegység hímzésmintakincsét ismerte

Sokakat nevelt jóravaló, nemeslelkű emberekké hosszú és tartalmas pedagógusi pályafutása során Bognár Jenőné. Idézték a kiállításmegnyitón számos gondolatát, egyebek mellett azt, hogy „Ha megszülettünk, ha vagyunk, akkor valamivé legyünk! Például jó tanítókká.” Ő a hímzést is nagy odaadással és szakértelemmel végezte. A tárlaton láthatók szűrrátétes és vagdalásos kézimunkák, továbbá több tájegység mintáival díszített textilek: beregi, buzsáki, erdélyi, kalocsai, matyó, rábaközi, sárközi, sióagárdi és torockói. Nem jutott neki könnyű sors, főleg a negyvenes-ötvenes évek Magyarországán, de mindig előre vitte a tenniakarása, és segítette a hite. Például szolgált másoknak, mert példaadó életet élt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában