Adófizetés

2024.09.14. 16:00

Fontos határidő jár le hétfőn: hétvégén még rendezheti a helyi adó tartozását

Szeptember 16-án, hétfőn lejár a második félévre vonatkozó helyi adók befizetési határideje. Érdemes időben intézkedni, hogy elkerüljük a késedelmi díjakat. Tolna vármegyében van olyan település, ahol az iparűzési adóból befolyó összeg a teljes évi költségvetés több mint felét teszi ki. A helyi adó bevételek Szekszárd esetében idén jócskán meghaladhatják a négymilliárd forintot.

Bencze Péter

Hétfőig, azaz szeptember 16-ig van lehetőségük a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak megfizetni az idei évre esedékes helyi adók második részét. Eddig lehet késedelmipótlék-mentesen teljesíteni az adófizetési kötelezettséget. A magánszemélyek már év elején mindkét félévre megkapták az egész esztendőre vonatkozó befizetési kötelezettségükről szóló értesítőt, mellékelve mindkét csekket. Egyéni vállalkozók és cégek esetében csak az elektronikus tárhelyre érkezik értesítés. Fizetési kötelezettségüket elsősorban átutalással teljesíthetik.

Hétfőig van lehetőség az önkormányati helyi adó befizetésére.
Hétfőig van lehetőség az önkormányati helyi adó befizetésére.
Forrás: MW archívum

Szekszárdon rekord iparűzési adóbevétellel számolnak

A tolnai vármegyeszékhelyen idén több, mint 4,2 milliárd forint adóbevétellel számolnak, amelynek a legnagyobb része, mintegy 3,7 milliárd a helyi iparűzési adóból származhat majd. A városban egyébként kifejezetten jónak mondható a vállalkozók adófizetése hajlandósága – hangzott el még júniusban az egyik közgyűlésen.

Fontos megemlíteni, hogy ez az adóbevétel rendkívül magasnak mondható. Egy évvel ezelőtt, 2023-ban is ilyen nagyságrendben érkezett be a helyi cégektől pénz a szekszárdi büdzsébe, ennek köszönhetően a városi adóbevételek ötéves rekordot döntöttek meg.

A városházán a tavalyi költségvetés összeállításakor a szakemberek úgy számoltak, nagyjából 2 milliárd 812 millió forint bevétele lesz az önkormányzatnak a cégektől érkező iparűzési adóbevételből 2023 végére. Csakhogy, ennél jóval – nagyjából 925 millió forinttal – többet utaltak, összesen mintegy 3 milliárd 737 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy a városban működő vállalkozások a vártnál jóval nagyobb forgalmat bonyolítottak.

Van, ahol a magánszemélyeket nem terheli helyi adó

Sárpilis azon kevés települések közé tartozik, ahol a lakosságot az önkormányzat nem terheli helyi adókkal. Ezzel a cél, hogy így segítsék a faluban élő családokat. Így ott telek-, kommunális,- építmény, és ingatlanadóval sem kell számolniuk a helyieknek – tudtuk meg Figler János polgármestertől. A cégektől származó iparűzési adóbevétel viszont hatalmas segítséget jelent az önkormányzatnak, lényegeben ebből működik a község egész évben.

Sárpilis esetében az idei évre mintegy 60 millió forintnyi helyi iparűzési adóbevétellel (HIPA) számolnak, ami a teljes költségvetés több, mint felét teszi ki, így az önkormányzat stabil működéséhez elengedhetetlen. A település határában, de még annak közigazgatási területén egy sertéstelep működik. Onnan származik a HIPA bevételek egy jelentős része, valamint több, mint 26 millió forint érkezik a faluba annak köszönhetően is, hogy az M6-os autópálya keresztezi a község határát. Ezek mellett a Sárpilis körül található mintegy 2200 hektárnyi mezőgazdasági területet művelő gazdálkodók is jelentős adóbevételhez juttatják az önkormányzatot.

Figler János azt mondja, a mintegy hatvan millió forintnak több mint 95 százaléka már beérkezett a vállalkozásoktól, az elmúlt évek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a terv időben, mintegy 100 százalékosan teljesülni is fog.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában