Programkavalkád

2024.09.10. 14:00

Szekszárdi Szüreti Napok – idén is fesztiválvárossá alakul a vármegyeszékhely

Harminc pincészet 14 pavilonban, tízezres látogatottság, kiállítások, táncház, koncertek, sztárfellépők, hagyományőrző– és kulturális programok, borrendi avató, táncegyüttesek fellépései, Szüret Táncos párja választás, Ízek Utcája, italkülönlegességek, Borudvar, vidámpar és Placc koncertek. Felsorolni is sok, mi minden fér bele az idei Szekszárdi Szüreti Napok programsorozatába. Idén szeptember 19. és 22. között igazi fesztiválvárossá alakul át Szekszárd.

Balogh Éva

Szeptember 19–22. között ismét átalakul Szekszárd városképe, a hétköznapok helyét átveszi az ünnep és a fesztivál. Idén is több ezer látogatóra lehet számítani, nem csak a vármegyéből, hanem az ország minden részéből a Szekszárdi Szüreti Napokra. Berlinger Attila polgármester számára az idei Szekszárdi Szüreti Napok különösen meghatározó esemény, hiszen tavaly még a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatójaként vett részt a szervezésben, most pedig városvezetőként köszöntheti az ünnepség látogatóit. – Ez mindig egy érzelmekkel teli pillanat számomra, mert csodálatos éveket töltöttem el kollégáimmal itt, a Babitsban. Hálás vagyok nekik, hiszen az ő elhivatottságuk és munkájuk teszi ezt az eseményt olyanná, amit évről évre várnak az emberek – mondta a Babits központban tartott sajtóeseményen a polgármester. Külön kiemelte, hogy idén a szüreti programokba visszatér egyfajta „régi rend”a helyszínek tekintetében, így a fesztivál újra abban a formában valósul meg, ahogy azt 2019– ig megszokhatták a látogatók.

Szekszárdi Szüreti Napok
Szekszárdi Szüreti Napok – sajtótájékoztatón ismertették a fesztivál idei menetrendjét. Fotó: Mártonfai Dénes

A fesztivál nemcsak kulturális és közösségi esemény, hanem gazdasági szempontból is jelentős, hiszen költségvetése eléri a 100 millió forintot. A városban évek óta több tízezer ember látogatja a rendezvényt, amely számos ingyenes programot kínál. 

Szekszárdi Szüreti Napok, borvidéki csúcsborokkal

Kieszné Huszár Dóra, a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy idén 30 szekszárdi borászat mutatja be legújabb nedűit a fesztiválon. A borvidék borászatai az elmúlt időszakban nemzetközi és hazai versenyeken is kiemelkedő sikereket értek el, több aranyéremmel tértek haza. A látogatók már az idei évjárat friss fehér– és rozéborait is megkóstolhatják, és különleges élményekben lehet részük. Idén nem lesz vendégborvidék, a fesztivál teljes egészében a szekszárdira fókuszál.

Berlinger Attila egy régi álom megvalósulásáról is beszélt: hosszú évek után újra működik majd a szekszárdi borkút, amelyből a látogatók kóstolhatják a borvidék híres nedűit.

Gasztronómiai újítások és kedvezmények a családoknak

Galambos Péter, a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület elnöke elmondta, hogy idén a fesztivál gasztronómiai kínálatában is lesznek újítások. Az Ízek Utcájában a vendégsátrakat lecserélik, és Afrika sátrakkal várják az ételekre vágyókat. A jól megszokott malacos batyuk mellett olyan különlegességeket is kínálnak, mint a birkapörkölt vagy a sült kacsacomb füge chutney– val. Emellett gondoltak a családokra is, így több akció és kedvezőbb árú étel várja az érdeklődőket. A Koktél patika szigorúan ügyeleti rendben, egész nap és éjjel nyitva tart a fesztivál négy napján, ahol a sláger koktélok mellet az idei év trendjei szerint a gyöngyöző borok és rozék képezik majd az alapját az italkülönlegességeknek. 

Kulturális programok és nagykoncertek

A fesztivál hivatalosan pénteken, 15 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitóval, de előtte nap 14 órától már felgyullad a Szeretet Lángja a Béla Király téren. Ez a műsor a mássággal élők társadalmi érzékenyítésére és közvélemény–formálására szolgál, és már csütörtökön koncertek és programok várják a látogatókat.

Újdonságként idén a szüreti felvonulás visszatér a régi útvonalához, amely a belvároson keresztül halad majd. A gyermekek számára a Vármegyeháza udvarán Fürtöcske néven új foglalkoztatóval készülnek, a Vármegyeháza kertjében pedig az eddigiek szerint a legkisebbeket kézműves foglalkozások, bábelőadások és játékok várják. A tavalyi évhez hasonlóan szombat este táncházzal zárják a napot a Vármegyeháza udvarán. 

A fesztivál hivatalos nyitánya előtt is számos program várja a látogatókat: hétfőn 17:30-kor a Márványteremben nyílik meg az „Egy fürt Szekszárd” alkotóművészeti kiállítás, kedden 17 órakor pedig a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tárlata a Bakta Galériában. Kedd és szerda este pedig látványos, 3D vetítéssel kombinált táncshow–val hangolódhatunk a Queen zenéjére.

A nagykoncertek közül kiemelkedik pénteken a Cotton Club Singers jubileumi koncertje, valamint Pápai Joci, a Boban Markovic Orkestar, a Kerekes Band, az Auguszt Bario Band és az R– Go fellépése a Béla Király téri színpadon. A Placcon sem áll meg az élet, sőt: csütörtökön erős kezdéssel érkezik Curtis, majd pénteken a The Placc Outdoor keretében Yamina és Jauri, szombaton Manuel koncertjén bulizhatnak a kortárs popzene rajongók, míg vasárnap a Follow The Flow koncertjével zárulnak a Placc kapui. Kísérő programként a Zöldtárs Alapítvány megrendezi a már hagyományos Lösz– szurdik túráját, a Német Színház mese előadással és koncerttel várja a látogatókat a fesztivál idején, de lesz drónfoci is a piactéren, ami szintén az idei év újítása.

Forgalomkorlátozások és útlezárások

A fesztivál ideje alatt forgalomkorlátozásokra kell számítani, amelyek részletei a Babits Mihály Kulturális Központ honlapján elérhetők. A Szekszárdi Szüreti Napok rendezvényei idén is ingyenesen látogathatók a város különböző helyszínein, kivéve a Piactér Placc nagykoncertjeit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában