Szekszárd Javáért

2 órája

A közösségért is dolgozik a Szekszárdi Nyomda

A szekszárdi nyomda három generáció óta meghatározó része a város életének, nemcsak üzleti tevékenysége miatt, hanem közösségi elkötelezettsége révén is. A részben családi vállalkozás, amelyet ma Vadász Katalin vezet, a közelmúltban Szekszárd Javáért kitüntetést vehetett át. A Szekszárdi Nyomda története mély családi gyökerekre épül: Katalin édesapja és apai nagyszülei is a nyomda nélkülözhetetlen alakjai voltak, akik a hagyományok megőrzése mellett folyamatosan fejlesztették az üzletet és támogatták a helyi közösséget.

Balogh Éva

Ahogy belépek a szekszárdi nyomda épületébe, az utánozhatatlan illat azonnal megcsap. A frissen nyomott papír és a festék keveréke egyszerre idéz elő nosztalgiát és adja a hely egyedi atmoszféráját. A nyomda világa sokunknak fiatalkori emlékeket idéz: diákként én is itt töltöttem néhány hetet, hogy zsebpénzt keressek a balatoni nyaralásra. Nem én voltam az első, és nem is az utolsó, aki belekóstolt a felnőttek világába itt, a nyomda falai között.

Szekszárdi Nyomda
Szekszárdi nyomda – a hagyomány és a közösség találkozása (fotó: Mártonfai Dénes)

A Szekszárdi nyomda történelme

Vadász Katalin, a nyomda jelenlegi ügyvezetője, büszkén mesél a nyomda történelméről és a családi hagyományokról. – A nyomdánk mottója: Ahol a könyv születik – kezdi Katalin. – Ez nemcsak egy szlogen, hanem az életünk része. Nagyapám, id. Vadász József még az 1930-as években kezdett itt dolgozni, amikor a nyomda elsősorban napilapot, naptárakat és falragaszokat készített. Könyvkötő mesterként kezdett, majd főművezető és minőségügyi ellenőrként tevékenykedett. Ő volt az, aki elindította családunkat ezen az úton.

A szekszárdi nyomda története azonban ennél is régebbre nyúlik vissza. Az eredeti nyomdát 1858-ban alapította Ujfalussy Lajos, és az 1888-as évkönyvekben és útikalauzokban már országosan ismertté vált. A nyomda később Molnár Mór kezébe került, aki továbbfejlesztette a vállalatot, ekkor már naptárakat gyártottak. A két világháború között a naptárgyártás mellett hírlapokat és folyóiratokat készítettek. Az államosítás után, 1955-től Szekszárdi Nyomda néven folytatták a működést.

– Édesapám, Vadász József 16 éves kora óta dolgozik, dolgozott a nyomdában. Mondhatni végig járta a ranglétrát. Az ő idejében, az 1970-as évek közepén, amikor a vállalat fő terméke a naptár volt, vezették be az első modern nyomdagépeket és ezzel új szintre emelkedett a termelés. Mindig azt mondta, hogy a technológia fejlődését követnünk kell, de a minőségből sosem engedhetünk – emlékszik vissza Katalin.

Szekszárdi Nyomda
Egy életkép a múltból 
Fotó: Bakó Jenő 

A Szekszárdi Nyomda modernizációja és a közösség szolgálata

Az 1990-es évek újabb fordulatot hoztak. A vállalat 1989-ben kft.-vé alakult és privatizálták, ami új lendületet adott a fejlődésnek. A nyomda termelése jelenleg is folyamatosan növekszik, különösen a könyvgyártás terén. – A '90-es években nemcsak a naptárgyártás, hanem a könyvgyártás is komoly fejlesztéseket hozott – mondja Katalin büszkén, aki ügyvezetőként folytatja a családi örökséget. – Büszkék vagyunk arra, hogy itt, Szekszárdon nemcsak a múltat ​​őrizzük, hanem a jövőt is építjük. 

A könyvgyártás terén országos szinten igen megtisztelő hírnévre tettünk szert a hosszú évek alatt. Minden jelentősebb kiadónak dolgozunk. Országszerte megtalálhatóak az általunk gyártott könyvek. Az évek során számos nagyon különleges kiadvány is készült itt, a nyomda falain beül, amelyekre különösen büszkék vagyunk. Mindig is nagy figyelmet fordítottunk és fordítunk a helyi közöségek támogatására. Iskolákból fogadunk rendszeresen diákokat üzemlátogatás céljából, kicsit bevezetjük az ifjúságot a könyvek rejtett birodalmába. 

Nem titkolt célunk ezzel az is, hátha valaki kedvet kap ehhez a gyönyörű szakmához. Helyi óvodákat támogatunk ragasztóval, papírral. Számos helyi jótékonysági kezdeményezésben vettünk részt, és örömmel vállalunk olyan projekteket, amelyek hozzátesznek Szekszárd fejlődéséhez.

Elismerések és kitüntetések

A város vezetése Szekszárd Javáért kitüntetéssel jutalmazta nemrégiben a nyomdát, elismerve ezzel a nyomda vezetésének generációkon átívelő erőfeszítéseit a helyi közösségekért. „Ez a kitüntetés megerősítés, hogy amit csinálunk, annak valódi értéke van” – mondja Katalin meghatottan.

A hagyományok továbbvitele

A nyomda épülete most is tele van élettel, ahol már új generációk dolgoznak a gépek mellett, folytatva a hagyományokat. – Büszke vagyok arra, hogy én is tovább vihetem a családi örökséget. Ahogy édesapám, én is hiszek abban, hogy a közösség szolgálata a legfontosabb. Legyen szó a közvetlen kollégákról, mint közösségről, akikért nagyon hálás vagyok és sokukkal igen jó a kapcsolatom. Tágabb értelemben véve pedig fontosnak tartom a városunk, mint közösségünk szolgálatát is  – mondja Vadász Katalin.

A szekszárdi nyomda története egy olyan hely története, ahol nemcsak könyvek, hanem a város életének lenyomatai is születnek. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában