Szüreti mulatság

2 órája

A szüreti felvonulás hagyományát éltették Kakasdon

A Sebestyén Ádám Székelytársulat idén is megtartotta hagyományos szüreti mulatságát Kakasdon október 12-én. A szüreti felvonulás a székely tradíciók szerint zajlott, a közönséget pedig már az új elnök köszöntötte.

Farkas Eszter

Hétvégén szervezték meg Kakasdon a szüreti felvonulást (Fotó: Makovics Kornél)

Kakasd települése a hagyománynak megfelelően idén is színpompás és vidám szüreti felvonulásnak adott otthont a hétvége folyamán. A község lakói és a környékbeliek együtt ünnepelték a betakarítási időszak végét, amelyet a néptánc, zene és közösségi összefogás szelleme fűszerezett meg.

szüreti felvonulás Kakasd
Hétvégén szervezték meg Kakasdon a szüreti felvonulást
(Fotó: Makovics Kornél)

Az esemény látványos programokkal kezdődött, ahol a helyi óvodások és a Sebestyén Ádám Székely Társulat táncosai mutatták be népi táncaikat. A Hidasi Hagyományőrző Egyesület táncai és gyönyörű népviseletei szintén hozzájárultak a rendezvény különleges hangulatához, így a közönség a székely kultúra gazdag hagyományait élvezhette. A napot a kisbíró humoros, hangos hirdetése tette még színesebbé, mielőtt mindenki előadta műsorát a falu temploma előtt.

A szüreti felvonuláson az új elnök is köszöntőt mondott

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Molnár Tímea, a Sebestyén Ádám Székely Társulat új elnöke is. Köszöntőjében a közösség erejét és a hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta:

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ma itt állhatok Önök előtt a Kakasdi Szüreti Mulatság alkalmából. Szeretettel köszöntöm mindannyiukat ezen a gyönyörű napon, amikor együtt ünnepelhetjük a szüretet, a hagyományokat, és a közösségünk összetartását. Először is, köszönöm Kakasd Község Önkormányzatának, amely segítette az esemény megvalósítását, és természetesen köszönet illeti a Faluház dolgozóit is, akik otthont adnak nekünk. A Polgárőrségnek is hálásak vagyunk, hogy biztosítják a rendezvény zökkenőmentes lebonyolítását." – mondta.

Kakasd szüreti_Mk_0001
A szüreti felvonulás a székely tradíciók szerint zajlott (Fotó: Makovics Kornél)

Molnár Tímea kiemelt köszönetet mondott azoknak, akik a szervezésben és a lebonyolításban közreműködtek, köztük Fábián József bírónak, feleségének, Fábián-Budai Patríciának, Moszbauer Áron kisbírónak, valamint a Rákóczy zenekarnak, akik a rendezvény zenei kíséretét biztosították. Külön méltatta azokat, akik felajánlásaikkal és munkájukkal tették még emlékezetesebbé a napot, például Fábián Ferencet, aki a finom babgulyásról gondoskodott, és Fördős Józsefet, aki a hintót biztosította.

Rengeteg felajánlás érkezett az idei mulatságra

A beszédet követően újra táncra perdült a népviseletes forgatag, amely valóban bámulatos látványt nyújtott a közönségnek. Az ünnepi hangulatot a bajai Rákóczy zenekar zenei kísérete tette teljessé, akik fergeteges muzsikájukkal szórakoztatták a vendégeket. A mulatság után a résztvevőket a Faluház borozó helyiségében finom babgulyás és sütemények várták. A vacsora után még nótázás következett, amely ismét összefogta a jelenlévőket egy barátságos, közös éneklésre, mielőtt az est lassan elcsendesedett.

Kakasd szüreti_Mk_0009
 A mulatság után a résztvevőket a Faluház borozó helyiségében finom babgulyás és sütemények várták (Fotó: Makovics Kornél)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában