Szent Mihály napja

3 órája

Hagyománnyá vált a kakasdi németek napja

A Kakasdi Német Nemzetiségi Napot immár negyedik alkalommal szervezték meg szeptember 28-án a Kakasdi Faluházban.

Farkas Eszter

Negyedik alkalommal szervezték meg Kakasdon a Német Nemzetiségi Napot (Fotó: Mártonfai Dénes)

Kakasdon a Német Nemzetiségi Napot először 2021-ben rendezték meg, ami mára kiemelkedő hagyománnyá vált. Célja a helyi német nemzetiségi kulturális értékek megőrzése és éltetése. Ahogy azt a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől, Pálfiné Nácsa Mónikától megtudtuk a rendezvény időpontja nem véletlen: minden évben Szent Mihály napjához igazodik, amely szeptember 29-re esik, így az esemény a katolikus naptár e jeles ünnepéhez kapcsolódik.

Negyedik alkalommal szervezték meg Kakasdon a Német Nemzetiségi Napot
Negyedik alkalommal szervezték meg Kakasdon a Német Nemzetiségi Napot
Fotó: Mártonfai Dénes

Szent Mihály nap jelentősége a katolikus hagyományban

A katolikus egyházban Szent Mihály, a mennyei seregek vezetője, az angyalok védőszentje, akit elsősorban az ördög elleni harcával és az igazság bajnokaként tisztelnek. Az ő ünnepnapja, szeptember 29. Több kultúrában is fontos mérföldkőnek számít, mivel a betakarítás végének jelképe, és a természet ciklusának lezárását, valamint az új időszak kezdetét jelöli. Ezen a napon a hívők az ő közbenjárását kérik, hogy megvédje őket a gonosztól és vezesse őket a helyes útra.

Német nyelvű szentmise és kulturális programok

A Kakasdi Német Nemzetiségi Nap programja hagyományosan egy német nyelvű szentmisével vette kezdetét a helyi Szent Mihály templomban. Ez a spirituális megnyitó méltó kezdete az eseménynek, ahol a közösség tagjai együttesen emlékezhettek meg a hit és a nemzetiségi összetartás fontosságáról.

A mise után a Faluházban folytatódtak a programok, ahol számos fellépő csoport és művész biztosította a kulturális élményeket. A meghívottak között szerepeltek énekesek, táncosok és zenészek, akik a német hagyományok ápolására különösen nagy hangsúlyt fektettek. Idén Gántról, Hajósról, Harkányból és Paksról érkeztek vendégek, így a program igazán sokszínű lesz.

A fellépők között szerepeltek:

  • Gánti Német Nemzetiségi Dalkör
  • Hajósi Hagyományőrző Sváb Énekkar
  • Singvögel Chor Harkány
  • Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület
  • Paksi Kier Krain zenekar
  • Sebestyén István, a népművészet mestere
  • Kakasdi Német Nemzetiségi Kórus

Ezek a csoportok mind a magyarországi német közösség kulturális értékeinek megőrzéséhez járulnak hozzá, legyen szó német nyelvű dalokról, néptáncról, vagy hagyományos sváb zenéről. A rendezvény nem valósulhatott volna meg a helyi közösség támogatása nélkül. Idén a Kakasdi Német Kisebbségi Egyesület szervezésében, a helyi önkormányzat, Kakasd Község Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Tolna Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával jöhetett létre ez a kiváló rendezvény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában