Aktív mozgás

2 órája

Millió lépés az iskoládért – tavaly 64 milliárdot léptünk

A Millió lépés az iskoládért program idén is megmozgatja az iskolákat, diákokat és szülőket. Az aktív mozgás mellett értékes nyeremények várják a résztvevőket, de vajon hogyan működik a lépésszámláló applikáció? A szülők tapasztalatai és tanácsai alapján segítünk, hogy zökkenőmentesen gyűjthessük iskoláinknak a lépéseket.

Balogh Éva

A Millió Lépés program izgalmas kihívás: 77 nap mozgás, lépésszámlálás és egy kis szerencsével akár milliós nyeremény az iskoláknak! De aki már próbálta használni az applikációt, talán szembesült néhány nem sportos kihívással is. Ha az applikáció használata során néha úgy érzi valaki, mintha kínaiul lenne írva, nincs egyedül. Ez az ország legnagyobb mozgásra ösztönző kihívása, érdemes hát felülkerekedni a technikai buktatókon. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet és friss információt, hogy könnyebbé váljon a lépések gyűjtése.

millió lépés
Az előző évad sorsolása az M4 stúdiójában (Fotó: milliolepes.hu)

 

Napi húszezer lépés a varázsszám

Fontos tudni, hogy naponta maximum húszezer lépés/fő írnak jóvá az iskolának. Tehát ha valaki maratont fut, és kétszer ennyi lépést tesz meg, az iskolája akkor is csak húszezer lépést kap ebből. Szóval nem érdemes éjjel-nappal a nappaliban körözni, de mindennap kihasználni a maximumot azért remek cél. A lépések nem azonnal jelennek meg az osztályban vagy a csapatban. Az applikáció éjszaka szinkronizál, így a belépéskor meglévő lépések másnapra kerülnek az összesítésbe. Ha tehát ma gyűjtöttünk lépéseket, holnap láthatjuk őket az iskolánk és az osztálycsoportunk statisztikájában. Ha a szinkronizálás nem működik, a kézi bevitel a legjobb barátunk. Egy tapasztalt szülő a tavalyi szezont így csinálta végig, ezt javasolja: „Belépés után egyszerűen be kell írni este a napi lépésszámot. Ennyi.” 

Az app nem számol, csak szinkronizál

Sokan gondolják először, hogy letöltve az applikációt, automatikusan jóváírja a lépéseinket. Néhány nap múlva azonban csalódottan tapasztalja neve mellett a nulla lépésszámot, annak ellenére, hogy a hétvégén a kölesdi téglagyárig gyalogolt a jó időben. Maga az applikáció tehát nem számolja a lépéseket, hanem szinkronizálja azokat a telefon lépésszámláló alkalmazásából (például Google Fit vagy Apple Health). Ha a szinkronizálás nem működik, adjuk hozzá kézzel a lépésszámot vagy a mozgásformát, ahogy azt feljebb írtuk.

Zöld pontok gyűjtése – közlekedjünk környezetbarát módon és nyerjünk!

A program nemcsak a lépésekért, hanem a környezetbarát közlekedésért is jutalmaz. Ha gyalog, kerékpárral vagy rollerrel megyünk iskolába vagy munkába, 2 zöld pontot kapunk. Tömegközlekedéssel egy pont jár, autóval sajnos nulla pont, kivéve, ha ezer lépéssel előbb szállunk ki, akkor egy pontot kapunk. Minden péntek „zöld péntek”, ilyenkor a zöld pontok duplázódnak.

A programban nemcsak az iskolák nyerhetnek, hanem a résztvevők is. Minden nap vannak kvízkérdések, amelyekre válaszolhatunk, ez a „Tudtad-e?” játék az alkalmazáson belül. A helyes válaszokkal értékes nyereményekhez juthatunk. Emellett a zölden közlekedők között naponta sorsolnak ki Millió Lépés pólókat. Érdemes minél több embert bevonni a programba. Ahogy az egyik pedagógus is mondta: „Minél többen vagyunk a csoportban, annál több lépésünk lesz.” A programban 100 iskola nyerhet egy-egy millió forint értékű sporteszközt, de csak azok, akik korábban még nem nyertek. Minden iskola, amelyik hétszer teljesíti az Országos Kékkört, egy sorsjegyet kap, amivel további 30 iskolát sorsolnak ki, a nyeremény itt 250 ezer forint iskolánként. A 2024-es tavaszi kihívás során 400 ezer résztvevő összesen 64 milliárdot lépett, ami 45 millió kilométernek felel meg. A Millió Lépés eddigi legsikeresebb kampánya során 722 iskola teljesítette az Országos Kékkört. 

Szekszárdon a Babits Mihály Általános Iskola is részt vesz a programban. Botos Ilona igazgató így nyilatkozott: „Tavaly is csatlakoztunk, sikeresen gyűjtöttük a lépéseket, de sajnos a sorsolás során nem volt szerencsénk. Idén újra nekivágunk, és a diákok, szülők, tanárok lelkesedése töretlen. Reméljük, hogy most nagyobb szerencsével járunk!” A vármegyéből 49 intézmény csatlakozott a versenyhez az idei tanévben. 

+1 TIPP: Maradjunk pozitívak és élvezzük a mozgást!

Bár az applikáció használata néha kihívást jelenthet, a legfontosabb, hogy mozogjunk és jól érezzük magunkat. Ha valami nem működik elsőre, ne csüggedjünk, kérjünk segítséget a közösségtől, vagy használjuk a kézi bevitel lehetőségét. A lényeg, hogy minden lépés számít, és közösen sokat tehetünk az iskolánkért és az egészségünkért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában