Spiritualitás

2 órája

Lelki feltöltődés és gyakorlati útmutatás a VI. Egyházmegyei Családi és Missziói Napon

Immár hatodik alkalommal szervezte meg a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye családi és missziói napját október 5-én Bonyhádon, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium atlétikai centrumában. A családi és missziói nap programjai a spiritualitás és a hétköznapok hitbeli megélésének témái köré szerveződtek.

Farkas Eszter

A családi és missziói napon az első néhány évben a közösség és a család témái kaptak hangsúlyt – tudtuk meg Aradi András korábbi esperestől, aki elmondta, a találkozók során Bonyhád mellett olyan városokban is megtartották a napot, mint Paks, Dombóvár és Szekszárd. Idén ismét Bonyhád adott otthont a rendezvénynek, amely ezúttal a spiritualitás mélyebb megértésére és a hit mindennapi életben való megélésére fókuszált.

Dr. Siba Balázs a spiritualitás témájában tartott előadást az egyházmegyei családi és missziói napon
Dr. Siba Balázs a spiritualitás témájában tartott előadást az egyházmegyei családi és missziói napon
Fotó: Kirchné Máté Réka

A családi és missziói nap programjai

Sefcsik Zoltán esperes portálunknak elmondta, hogy a nap fő előadását dr. Siba Balázs tartotta, „Hétfőtől szombatig” – avagy protestáns spiritualitásunk a hétköznapokban címmel. Az előadás során a résztvevők a hit gyakorlati vonatkozásait, a mindennapi életben való megélését és annak fontosságát ismerhették meg.

A szekcióülések párhuzamosan zajlottak ifjúsági és gyermekprogramokkal. A felnőttek számára öt különböző témakörben szerveztek csoportos beszélgetéseket, és lehetőséget kaptak, hogy elmélyüljenek a spiritualitás különböző aspektusaiban. Többek között folytatták dr. Siba Balázs előadását csoportbeszélgetés formájában, valamint más szekciókban a hit mindennapi megéléséről, a kelta hagyományokról, gyónási szokásokról és szemlélődő imádságról is szó esett.

Közösségi élmények és lezárás

A délután fél egykor kezdődő ebéd lehetőséget adott a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre és tapasztalatcserére. A programok lezárásaként koncertet és közös éneklést tartottak, ahol a Pécsi Evangélikus Gyülekezet Kórusa, valamint a györkönyi Szikra együttes lépett fel, közösségi énekléssel fűszerezve az élményt.

Fotó: Máté Réka

A nap hivatalos lezárása Kasza Gábor útiáldásával zárult, amely szimbolikusan is lezárta a napot, mely a résztvevők számára valódi lelki feltöltődést nyújtott.

A spiritualitás hétköznapi megélésének fontossága

Az idei találkozó minden tekintetben a hit hétköznapi megélésére és annak fontosságára hívta fel a figyelmet. Sefcsik Zoltán esperes elmondta, hogy a 2024-es év fókusza a spiritualitás volt, és az előadások, beszélgetések ezt a központi témát járták körbe. A különböző témákban meghívott előadók és a szervezők közös célja volt, hogy a résztvevők olyan gyakorlati tanácsokat és élményeket kapjanak, amelyeket a hétköznapok során is alkalmazhatnak, így erősítve saját hitüket és kapcsolatukat Istennel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában