Generációk csatája: idősebb vagy fiatal kell?

1 órája

Szekszárdon sem beszélnek egy nyelvet a különféle generációk tagjai

Generációs identitásokról és egyes generációkról alkotott véleményekről kérdezte a magyarokat az Opinio Institute. Napvilágot látnak a szekszárdi generációs különbségek is. Generációk csatája hazánkban.

Brunner Mónika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Négy generációt, a Z-generációt, az Y-generációt, az X-generációt és a Baby-boomereket vizsgálja az új kutatás. A Z-generáció az 1995- és 2010 között születettek, a jelenleg tizennégy-huszonkilenc évesek. Az Y-generációba azok tartoznak, akik 1980 és 1995 között születtek, ők jelenleg huszonkilenc és negyvennégy év közöttiek. Az X-generációt az 1965 és 1980 között születettek képviselik, ők idén negyvennégy és ötvenkilenc év közöttiek. A Baby Boomer generáció pedig az 1946 és 1964 között született generáció tagjai, ők a hatvan és hetvennyolc év közöttiek. Generációk, amelyek tagjai csatáznak egymással. 

Generációk csatája
felmérés 
opinio institute
Többen nem tudák, hogy melyik generáció tagjai, nem ismerik a generációs elnevezéseket, nem akarják magukat besorolni
Forrás:  MW/Opinio Institute

Generációk és a megértés 

A kutatási eredmények szerint a magyar társadalom többsége számára a generációs identitás nem különösebben fontos és nem feltétlenül egyértelmű. A társadalom negyvenegy százaléka nem tudja, vagy nem akarja besorolni magát generációs kategóriába, valamint sokan nem tudják, hogy melyik generációs kategóriába tartoznak. Szekszárdi Y-generációba tartozó anyuka lapunknak elmondta, hogy a nála idősebbekkel, az X generáció és a Baby boomer generáció tagjaival beszél egy nyelvet. A nála fiatalabbak, a Z generáció tagjai között kényelmetlenül érzi magát, erőltetettnek tartja a velük való kommunikációt. Egy szekszárdi nagymama, a Baby boomer generáció tagja ismertette, hogy a fiatalokkal és az idősekkel is megtalálja a hangot, sőt, a nála fiatalabbakkal jobban, mert a vele egykorúak, a tőle idősebbek el vannak foglalva a saját dolgaikkal. 

Generációk csatája 
Opinio Institute 
kutatási eredmények
A generációkról alkotott véleményt is feltérképezték a kutatás során 
Fotó: MW/Opinio Institute

Generációs különbségek

A magyar társadalom negyven százaléka a Z-generációt elkényelmesedettnek, és huszonöt százalékuk felelőtlennek tartja. Hogy kiállnak jogaikért (huszonöt százalék) és kreatitás jellemzi őket (huszonhárom százalék) véli. Az Y-generáció tagjaikról az a vélemény, hogy „releváns tudásuk van a világról” (huszonkilenc százalék), motiváltak (huszonhat százalék) és kreatívak (huszonöt százalék). Az X-generációról is a releváns tudás hangzott el legtöbbször (huszonhét százalék). Végezetül a baby-boomerekről a szűklátókörűséget említették a válaszadók (huszonnégy százalékuk), és viszonylag kevesen tartják őket felelőtlennek (tizenkét százalék) vagy önzőnek (tizennégy százalék). 

Generációk csatája 
Opinio Institute 
kutatási eredmények
A generációk közötti különbségeket, nyelvhasználatot, beszédmódot is kutatták Fotó: MW /Opinio Institute

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában