Finom borok, jó programok

2023.09.14. 18:00

Rekordszámú résztvevőre számítanak a szekszárdi szüreti felvonuláson

Minden a helyére került, kora délután elindult a négynapos Szekszárdi Szüreti Napok, amelyre minden helyi érdeklődőt és távolabbról érkezőt várnak – jelezte lapunknak Berlinger Attila, a Babits Mihály Művelődési Központ igazgatója csütörtökön.

Gazsó Rita

A busz mellett a csapat, balra Tarr János (Fotó: M. K.)

Ebben az évben sok új helyszín és a megszokottól eltérő megoldások jellemzik a Szüreti Napokat, amelyeket az aktuális helyzet okoz. Javában zajlanak ugyanis a Zöld Város Projekt munkálatai, ezért a korábbi évektől eltérően a Szent István téri kiállítók, kézművesek, gasztronómiai szolgáltatók a négysávos főúton kapnak helyet – számolt be Berlinger Attila. Szintén újdonság – amelyet a Pünkösdi Fesztiválon indítottak el –, hogy újabb helyszínnel, a Piactéri rendezvényházzal bővült a Szekszárdi Szüreti Napok felhozatala. A Béla király téren hagyományosan a Borudvar, az Ízek utcája és számos kiváló fellépő várja majd a nagyszínpadon az ideérkezőket. Itt találhatóak még a támogatói pavilonok is, a kisebb-nagyobb intézmények, árusok, akik kitelepülnek a város legjelentősebb rendezvényére. A művelődési központ igazgatójától megtudtuk, több mint száz program várja majd a szüreti napok látogatóit ezen a hétvégén. 

Finom borok mellé jó szórakozást kínálnak

 A borvidék legjobb nedűit kóstolhatják a látogatók, de a gasztrokalandokat kedvelők sem csalódhatnak és kultúrprogramokban sem lesz hiány. A nagyszabású rendezvény létrejöttét az önkormányzat mellett helyi cégek is segítették.

– Örömmel csatlakoztunk idén is a Szekszárdi Szüreti Napok támogatóihoz, hiszen telekommunikációs cégünk kiemelt figyelmet fordít a helyi vállalkozók, közösségek és rendezvények támogatására, mint amilyen ez a nagy hagyományú, országos hírű fesztivál – nyilatkozta lapunknak Tarr János ügyvezető. Hozzátette, a Tarr Kft. ezzel is erősíti a helyi identitást, értékteremtést és hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez is. A Béla téren parkoló Tarr busz a programkínálatból is kiveszi részét, változatos elfoglaltságokat biztosítva a közönségnek. 

Csütörtökön 14 órakor egy szívet melengető programmal indult el a négynapos esemény, a Szeretet lángja, amely a helyi fogyatékkal élők és szervezeteik mutatkoztak be. A műsorban egy sztárfellépővel, Szandival is találkozhattunk. Az énekesnő úgy fogalmazott, neki szívügye a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő emberek támogatása. Mint mondta, rendszeresen részt vesz ehhez hasonló rendezvényeken, adományokkal folyamatosan támogatja a hajléktalanokat és igyekszik felhívni a figyelmet a segítséggel élőkre, illetve a hátrányos helyzetű emberekre. – Azt gondolom, hogy az ismert embereknek kötelességük segíteni, ismertségüket felhasználni annak érdekében, hogy még inkább figyeljenek nehézségekkel élő embertársaikra – mondta, hozzátéve, szerinte ez egy nagyon fontos küldetés. 

Ezt követően 17 órától a Magyar borhoz magyarnóta című műsor következett, 19 órától pedig a szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar lép fel, majd a Group & Swing koncertje következik, végül a Canarro zenekar varázsolja elénk a 20-as 30-as évek swing és jazz zenéjét, dinamikus, improvizatív és felemelő dallamokon keresztül. 

A következő napokon, vasárnap estig, ehhez hasonlóan a Béla király téren végig változatos kulturális program, világzene, népzene, hagyományőrző csoportok, rockzene, jazz és minden más ínyencség várja majd a kulturális programra érkezőket. Az ünnepélyes megnyitó pénteken 18 órakor lesz, amelyre érkezik a többek mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gyurkovics János alpolgármester bízik benne, hogy az időjárás is adott lesz hozzá, hogy az idei Szüreti Napok egy színvonalas, gazdag program lehessen, amelyre minden helyit, környékbelit és az ország távolabbi pontjáról érkezőt várnak. Az előrejelzések szombatra is kedvező időt mutatnak, így elhárul minden akadály az elől, hogy megrendezhessék a hagyományos szüreti felvonulást, amely immár három éve vagy a járványhelyzet vagy a kedvezőtlen időjárás miatt rendszeresen elmaradt. A szervezők szerint a jelentkezésekből az látható, hogy minden korábbinál többen vesznek részt az idei felvonuláson, így több mint kétezer fő mutatja majd meg a színpompás menetben a hagyományait, gyönyörű népviseleteit, emellett borrendek, iskolák, óvodák és egyéb intézmények vonulnak majd fel hintókkal, szekerekkel, lovakkal.

A Szüreti Napok idejére számos helyen változott a forgalmi rend és útlezárások találhatók Szekszárdon. Ezekről itt és itt írtunk. Továbbá számos autóbuszjárat menetrendje is változott a fesztivál idejére. Erről ide kattintva tájékozódhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában