Tv-ajánló

2024.06.26. 18:45

Egy klasszikus film a doni kozákokról

Mihail Alekszandrovics Solohov a Csendes Don című nagyregényéből készült háborús minisorozat első, majd második részét lehet megtekinteni a televízióban szerdán. A mű 1965-ben Nobel-díjat kapott. A Csendes Don minisorozat főszereplét Rupert Everett angol színész alakítja.

Brunner Mónika

Rupert Everett, a film főszereplője

Forrás: gettyimages

Mihail Alekszandrovics Solohov Csendes Don című nagyregényéből készült minisorozat története Grigorij Melehov életét mutatja be az első világháború és az oroszországi polgárháború eseményei között.  Grigorij (Grisa) kozák parasztlegény, aki elszereti szomszédja feleségét. Ezután az apja összeházasítja egy gazdag lánnyal, de őt otthagyja, és az elszeretett feleséggel cselédnek áll egy birtokon, majd csatlakozik a kozák katonasághoz. Mikor hazatér, megtudja, hogy szerelme megcsalta, így visszamegy a feleségéhez. 

A klasszikus stílusban elmesélt, nagyszabású történetnek, az első világháború és az orosz forradalom szolgál háttérként, miközben végigkövethetjük Grisa életét, aki egyszerre hőse és áldozata a harcoknak. A regényt Solohov az 1920-as évektől majd két évtizeden át írta, a művével 1965-ben nyerte el a Nobel-díjat. A történetét a huszadik századi orosz irodalom legjelentősebb alkotásának nevezik. A televízióban látható minisorozatban Rupert Everett alakítja a főszereplőt, az angol színész mellett látható még Delphine Forest, F. Murray Abraham, Ben Gazarra és Lorenzo Amato. A minisorozatot Szergej Bondarcsuk és Fedor Bondarchuk rendezte, 2006-ban léptek kétrészes alkotásukkal a nagyközönség elé.

Csendes Don, angol-orosz minisorozat, Filmbox Family, 21 óra. (szerda, június 26.) 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában