Bukovinai székelyek

2024.08.04. 11:30

A folklórfesztivált idén is rengetegen látogatták

Az idén immár 35. alkalommal rendezték meg a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivált, melyre idén is számos külföldi egyesület és csoport látogatott el Bonyhádon. A folklórfesztiválon a Sebestyén Ádám díjat is kiosztották.

Farkas Eszter

A 35. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivált a hagyományoknak megfelelőlen szentmisével nyitották meg, melyet Keresztes Andor máriagyűdi esperes plébános celebrált, és megható beszédében az otthon erejét hangsúlyozta. Az esperes plébános kiemelte, hogy a bukovinai székelyek számára a fesztivál nem csupán egy kulturális esemény, hanem egy lelki találkozási pont is, ahol újra és újra megerősíthetik közösségüket és identitásukat.

A folklórfesztivál második napján 32 csoport vonult fel Bonyhád utcáin
A folklórfesztivál második napján 32 csoport vonult fel Bonyhád utcáin
Fotó: Makovics Kornél

A szentmisét követően a háromnapos fesztivál hivatalos megnyitó ünnepsége a Kaszinókertben folytatódott, ahol Filóné Ferencz Ibolya polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőjében kifejezte örömét, hogy idén is ilyen sokan látogattak el Bonyhádra, ami évről évre egyre inkább találkozási ponttá válik a bukovinai székelyek számára. A fesztiválon jelen volt Madéfalva polgármestere, Szentes Csaba is, aki szintén köszöntötte a résztvevőket. Beszédében megemlékezett a Madéfalvai veszedelemről, amely a bukovinai székelyek történelmének egyik legtragikusabb eseménye. Szentes Csaba hangsúlyozta, hogy a történelmi emlékezet és a közös múlt megőrzése különösen fontos, hogy a jövő nemzedékei is megértsék és tiszteljék őseik áldozatát és kitartását.

A nyitónap során 16 együttes lépett fel, bemutatva énekes és táncos produkcióikat, ezzel is színesítve a fesztivál programját. Az első estét egy hagyományos székelybál zárta, ahol a Delfin zenekar szolgáltatta a talpalávalót, biztosítva a hajnalig tartó jó hangulatot.

Kulturális programok a 35. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon

A háromnapos fesztivál számos kulturális és közösségi programot kínál a látogatóknak. A különböző kiállítások között megtekinthetők a XXVII. „Sebestyén Ádám” Országos Bukovinai Székely Rajzverseny díjazottjainak alkotásai, a „Szövetségben, 35 év – 35 esemény. Harmincötéves a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége” című kiállítás, valamint a teveli bukovinai székely népviseletes babák gyűjteménye. Az Örökség sátorban kézművesek és viseletvarrók alkotásait csodálhatják meg az érdeklődők.

A székely konyhasátorban hét település – Madéfalva, Nagyajta, Cikó, Vaskút, Kisdorog, Bonyhád és Kakasd – képviselői készítették együtt a hagyományos székely ételeket, lehetőséget biztosítva a látogatóknak, hogy megkóstolják ezeket a különlegességeket.

A Sebestyén Ádám díjat is átadták

A szombati nap díszes felvonulással kezdődött, melyet köszöntők követtek. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár közösségi oldalán a következő sorokat osztotta meg az eseményről: 

„A nagyszüleink, dédszüleink – és ezáltal mi is – a magyarságnak talán a legtöbbet ide-oda telepített népcsoportja vagyunk. Összefűz minket az a származástudat és hagyomány, amely 1764-hez, illetve a következő évszázadokhoz kötődik. A hitünknek és a nemzethez való ragaszkodásunknak köszönhetően tudtuk megőrizni magyarságunkat, bármilyen nehéz körülmények között éltek az őseink, ezt a kettőt féltve őrizték. Ennek volt köszönhető az is, hogy megéltük 1941-et, és hazakerültünk Magyarországra. 

Azóta nagyon sokat tettek, tettünk azért, hogy a székely népcsoport megőrizze az identitását, azt a gazdag kultúrát, amelyet a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál is tovább éltet.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át a Sebestyén Ádám díjat Zbiegniew Kowalkskinak, a fesztivál ötletgazdájának
Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át a Sebestyén Ádám díjat Zbiegniew Kowalkskinak, a fesztivál ötletgazdájának
Fotó: Makovics Kornél

 

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége ma már egy erős közösség, amely több mint 40 Kárpát-medencei tagegyesületet ölel fel. Ezúton is jó munkát, sok sikert kívánok a szervezet nemrégiben megválasztott új elnökének, dr. László Eszternek! Nemcsak az ő szerepvállalása emelendő ki, hanem mindazoké, akik az előkészületektől a szervezésen át a vendéglátásig azon dolgoztak, hogy az idei fesztiválon is mindenki jól érezze magát.”

 A bukovinai kultúra ápolásában kiemelkedő tevékenységet folytató személyek ezen a rendezvényen Sebestyén Ádám díjat kapnak. Az idei díjazott Zbigniew Kowalski volt, aki a fesztivál ötletgazdája és főszervezője. A díjat dr. László Eszter adta át. A rendezvényen több prominens személy is részt vett, köztük dr. Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója és Orbán Attila, a Tolna Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is.

A fesztivál második napján a színpadon összesen huszonhárom együttes lépett fel, amelyek közül tizenegy külföldi volt, ezzel is biztosítva a nemzetközi színtér gazdag kulturális sokszínűségét. Az esti programot fergeteges táncház zárta, ahol a Bácska Banda zenélt, tovább emelve az esemény hangulatát.

– A Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál létrejöttét a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, a Bonyhád Város Önkormányzata, a Magyarság háza, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta – tudtuk meg a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökségi tagjától, Csiszér Évától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában