TV-ajánló

2024.08.23. 18:54

Három kincs, két láb, egy kis Odüsszeia – Avagy Clooney megmutatja!

Joel és Ethan Coen újra csavartak egyet az Odüsszeián, és létrehozták az Ó, testvér, merre visz az utad? című filmjüket, ami inkább egy Odüsszeusz–kalandozás helyett egy jókora kacagásra hív meg minket.

Balogh Éva

Kacagtató kalandok némi társadalomkritikával

Mintha Homérosz hazatért volna, de elfelejtette, miért indult útnak. De persze a Coen-testvérek stílusában ez pont így jó. De vajon sikerült-e a görög eposzt amerikai szökevénydrámává formálni? A válasz meglesz, ha megnézzük a filmet. 

tv ajánló
Kacagtató kalandok némi társadalomkritikával

A három fegyenc, Everett (George Clooney), Pete (John Turturro) és Delmar (Tim Blake Nelson) a szökésük után elindulnak egy mesés kincs nyomába, de az útjuk természetesen tele van váratlan fordulatokkal, nevetséges helyzetekkel és egy sor különc figurával. Clooney itt nem csupán a szépfiút hozza, hanem szépfiút hoz öniróniával! És még Golden Globe–ot is kapott érte, amit talán azért érdemelt ki, mert sikeresen játszotta önmagát – kétszeresen is. Persze, ahogy az lenni szokott Coenéknél, a történet nem áll meg a sima komédiánál: belecsempésztek egy kis társadalomkritikát, politikai marasztalást, és még a Ku Klux Klánt is bedobták. 

A film vizuálisan lenyűgöző, az operatőri munka parádés, amit egy Oscar-jelölés is bizonyít. Coenéket tehát látni kell.  Katarzist ne várjunk, csak dőljünk hátra, és élvezzük a görbe tükröt, amit elénk tartanak. 

Ó, testvér, merre visz az utad? – angol–francia–amerikai kalandfilm, AXN, 23:15 (péntek)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában