Ünnep

2024.08.25. 20:12

Negyven éves a Művészetek Háza

Zenével kezdődött az ünnep délután Szekszárdon.

Szepesi László

Megtelt ünneplőkkel a Művészetek Háza

Fotó: Kiss Albert

A Művészetek Háza előtt, az Agóra Sétányon a Szekszárdi Gitárkvartett köszöntötte a jubileumra érkezőket, majd a hajdani zsinagóga falai között dr. Jobbágy Valér vezette Szekszárdi Madrigálkórus előadásában Kodály Zoltán, Sík Sándor Te Deumát hallhatták az ünneplők.

Negyven éve nyílt meg újra, és új szerepben az 1800-as évek végén épült a második világháború után üresen maradt zsinagóga, akkor lett a művészetek otthona. Erről beszélt köszöntőjében Gonda Mária, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója, felidézve az azóta eltelt évtizedeket.

Emlékezett a korábbi évekre a Szekszárd polgármestere, Berlinger Attila is, aki röviddel ezelőtt még az itt folyó munkát irányította. És szólt a múltról dr. Méry Éva, a Művészetek Háza első, ma már nyugalmazott igazgatója meg a tisztségben őt követő Baky Péter Munkácsy Mihály-díjas festőművész is. 
A jubileumi ünnepen emlékplakettel köszönték meg munkáját azoknak, akik a negyven évben legtöbbet tettek azért, hogy művészeteket kedvelő szekszárdiak örömére a kultúrát szolgálja ez az épület. 

Négy évtizeddel ezelőtt két Tolnához ezer szállal kötődő festőművész, Bazsonyi Arany, valamint férje, Vecsési Sándor közös tárlata volt az első, amelyet az újonnan megnyíló Művészetek Háza közönsége láthatott. Ugyanez történt most, vasárnap este. A jubileumi ünnepen Könyv Kata festőművész nyitotta meg a két művész Akkor és most című tárlatát. 

Az ünnepségről hamarosan bővebb beszámolót olvashatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában